Heterochromia

224

Heterochromia значи разлика во боја, обично на ирисот, но тоа би можело да биде и на косата и кожата.

Heterochromia е резултат на релативен вишок или недостаток на меланин (пигмент). Таа може да биде наследна, потоа како резултат на генетски мозаицизам, или може да биде резултат на болест или повреда.

Постојат два вида на heterochromia на окото (ирис heterochromia или ирис heterochromii). Во целосна heterochromia еден ирис е со различна боја од другите. Во делумна heterochromia дел од ирисот е со различна боја од остатокот на ирисот.

Иако потполната heterochromia не е честа појава кај луѓето, таа е многу почеста кај други видови, каде што речиси секогаш едното око е сино. Синото око се појавува во рамките на белата точка, каде што недостасува меланининот на кожата и косата. Во овие видови спаѓаат мачките, особено турскиот Ван, турската Ангорска Мачка, и (ретко) Јапонски Bobtail. Овие т.н. мачки со чудни очи се со бели бои, или претежно бели, со едно нормално око (бакарно, портокалово, жолто, зелено), и една сино око.

Japanese Bobtail

Кај кучињата комплетна heterochromia често се гледа кај сибирските Хаски.

Siberian Husky

Коњи со потполна heterochromia имаат едно кафеаво око и едно бело, сиво или сино – потполна heterochromia е почеста кај коњите со едно нијанса на боја. Целосна heterochromia се слуавува и кај добитокот, па дури и кај биволите.

Од познатите личности

Mila Kunis, Dominic Sherwood, Max Scherzer, Elizabeth Berkley, Josh Henderson, Bill Pullman, Henry Cavill, Dan Aykroy, Kate Bosworth, Alice Eve, Jane Seymour, Kiefer Sutherland, Christopher Walken, Alexander the Great, David Bowie, Demi Moore …