Големо откритие на археолозите во Перу | Видео

849

Перуанските археолози пронашле мумија стара 3.000 години во Лима, што е најновото откритие во земјата на Андите од пред доаѓањето на шпанските конквистадори.

Студентите од St. Marko University и истражувачите најпрво за време на ископувањето пронашле остатоци од коса и скелет на мумија завиткана во памук, а потоа и останатите.

Мумијата најверојатно потекнува од културата на Manchay, која настанала во долината на Лима помеѓу 1500 и 1000 година п.н.е., иззјави археологот Miguel Aquilar, и е поврзана со изградбата на храмови во форма на буквата U, свртени во смер на изгрејсонцето.

  • Лицето било оставено или жртвувано при завршувањето на изградбата на храмот, рече Aquilar. Стара е околу 3000 години.

Археолозите пронашле и работи закопани покрај телото, како пченка, листови од кока и семиња, кои најверојатно биле составен дел од жртвата.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.