Генијалец, не само на своето време | Го докрајчила депресијата, лекарите и бесмртната сакана

1058

Најголем придонес за романтизмот како музичка насока од 18 век дадоа виенските класици, а еден од нив е Лудвиг ван Бетовен.

Неговите дела сè уште претставуваат најголеми предизвици за сите музички уметници, неговите композиции се основа на класичната музика, а неговиот придонес се смета за еден од најголемите во музичкиот свет.

Иако Бетовен беше во преоден период на класицизам и романтизам, повеќето музички историчари сметаат дека композициите на Бетовен за последниот опус се романтични, цитирајќи ја Деветтата симфонија како вистински пример, која не само што е поголема од другите виенски класици, туку и дело пред другите негови дела.

Биографски податоци

Лудвиг ван Бетовен е роден во Бон, Германија и се крсти на 17 декември 1770 година. Тој израснал во семејство кое свирело музика со генерации.

Јохан, таткото на Бетовен, кој беше музичар во изборното собрание во Бон, се обиде на сите можни начини да го направи музички гениј како Волфганг Амадеус Моцарт во тоа време. Неговиот татко, во друштво на музичкиот аматер Тобас Фајфер, беше во можност да го принуди на проба во доцните часови по полноќ, бидејќи младиот Бетовен го имаше својот прв соло настап на само 8 години, а јавноста не знаеше за него до неговата доцна адолесценција.

Младост

На седумнаесетгодишна возраст, Бетовен имаше можност да учи од музичкиот генијалец Моцарт, кој го препозна неговиот талент и го предвиде неговиот голем успех. Двомесечниот тренинг во Виена беше прекинат со смртта на мајката на Бетовен, по што тој се врати и се грижеше за семејството, бидејќи неговиот татко, како неизлечив алкохоличар, не беше во можност.

Препознавајќи го талентот на младиот Бетовен, Кристијан Готлоб Неф, широко познат органолог, благодарение на кого во 1783 година Бетовен го напиша своето прво дело, го научи и подоцна го ангажираше Бетовен многу го ценеше Неф и откако го напушти Бон, му рече: Ако некогаш станам голем музичар, тоа ќе биде твоја заслуга.

По смртта на неговиот татко во 1789 година, Бетовен заминал во Виена со намера да ги усоврши своите вештини со учење кај Џозеф Хајдн, но бидејќи Хајдн немал време да предава, тој го насочил кон Јохан Албрехтсбергер. Набргу по пристигнувањето во Виена, тој се здоби со репутација на виртуоз на пијано, а подоцна и на диригент.

Неговата техника беше револуционерна, како и импровизацијата по која е познат. Делата се обележани со силни музички тонови кои придружуваа неверојатна комбинација на сила и брзина.

Музиката на Бетовен претставуваше сè на светот. Има една анегдота дека додека ја создавал својата позната IX симфонија, тој не спиел три ноќи. Кога слугинката го сврте вниманието на тоа, тој и рече: Па, ако ме потсетиш, ќе мора да се грижам за некои промени што можам да ги слушнам само во сон.

Инспирација во дела од книжевна класика

Инспирацијата ја најде во читањето на Гете и Шилер и, како што самиот истакна, во нивните дела најде рамнотежа на формата и емоциите за неговите дела. Во 1812 година, на Бетовен му беше дадена можност да се сретне со Гете, чија литература ја обожуваше, но ниту еден од нив не донесе добри впечатоци од оваа средба. Гете ја обожава дворската атмосфера – рече Бетовен – толку многу што стана поет поради тоа

Од друга страна, Гете сметал дека „личноста на Бетовен е потполно нескротлива, иако тој не греши целосно кога смета дека светот е одвратен, но тој со својот став сигурно не придонесува за задоволство на своето или на другите“.

Неговиот најголем творечки период беше обележан со болест. Постепено го губи слухот, така што на 26-годишна возраст болеста го достигнува својот врв, а Бетовен останува целосно глув до крајот на животот.

Креативност без слух

И покрај тешката и неизлечива болест, тој неуморно создаваше и создаваше повеќе од кога било. Целата работа вроди со плод, која вклучува 32 сонати за пијано, 10 сонати за виолина, 5 сонати за виолончело, 16 гудачки квартети, 9 симфонии, опера „Фиделио“, 5 оркестри за пијано, концерт за виолина и оркестар во Д-дур, циклус песни „Далечната драга“ , миси, соло песни, камерна музика, увертири …

Тој имаше многу мал круг пријатели со кои комуницираше со пишување по губење на слухот. Тој беше песимист и оваа загуба го засили неговото вродено расположение за хипохондрија, меланхолија и песимизам. Поради оваа сериозна болест, тој имаше се повеќе проблеми во комуникацијата со другите музичари и неговата мрачна страна се пресели на повисоко ниво, па на добротворниот концерт каде беа изведени 5-та и 6-та симфонија, настана голема кавга што Бетовен планираше да ја направи засекогаш. ја напушти Виена, но по нагон на двајца кнезови и еден надвојвода, кои му обезбедија плата, тој остана и продолжи да компонира.

Во неговата автобиографија, често поминуваат песимистички чувства, кои се испреплетени со беспомошно жалење. Па во неа тој наведува:

О луѓе, кои мислите и велите дека сум злобен, суров и мизантропичен, не ја знаете тајната причина за сето тоа … Само помислете дека веќе шест години ме снајде неизлечива состојба, кои, покрај тоа, се неинтелигентни лекари, и се влоши. Зборувај погласно, викај, глув сум!

Првата симфонија Бетовен ја составил во 1800 година, но немало значителни промени во неговиот живот, тој продолжил да се натпреварува со виртуозите и да игра во домовите на благородниците. Се смета дека 1804 година била пресвртница во неговата кариера, поточно таа година ја завршил Третата симфонија.

Тој исто така беше во искушение да се самоубие.

Но, само уметноста ме издржа, бидејќи, ах, се чинеше невозможно да се напушти овој свет пред да напишам сè што чувствував дека можам.

Главните композиции биле Седмата и Осмата симфонија, кои ги завршил некаде помеѓу 1811 и 1812 година. Тој работеше долго и темелно на своите дела, знаеше како да работи на едно со години се додека не го доведе до совршенство, но откако заврши, тој никогаш не го преработи.

Највеличествената симфонија и круна на неговото дело е Деветтата симфонија, на која работел седум години. Иако беше потполно глув, на нејзиниот прва изведба тој ја диригираше и не беше свесен за аплаузите сè додека солистот не го сврте кон публиката.

На 57-годишна возраст почина од пневмонија.

Никогаш не се оженил и бил несреќно за inубен неколку пати, што уште повеќе го хранило неговиот песимизам. По неговата смрт, биле пронајдени љубовни писма до „бесмртната сакана“ кои не биле испратени и никогаш не било познато на кого биле наменети.