Еве што му се случило на човекот заради кој е прекинато тестирањето на Оксфордската вакцина | Не е нималку наивно

599

Откако беа прекинати клиничките испитувања на оксфордската вакцина, произведена од АстраЗенека во соработка со универзитетот, конечно беше откриено што се случило со волонтерот кој имал несакани ефекти.

Имено, имаше обвинувања дека во меѓувреме добил трансверзален мијелитис, односно воспаление на ‘рбетниот мозок.

Иако АстраЗенека изјави дека станува збор за „необјаснета“ болест, „Њујорк Тајмс“ пишува дека во британската група испитаници се појавил воспалителен синдром, кој влијае на рбетниот мозок и може да биде резултат на вирусна инфекција или епидемија на автоимуна болест.

Што е трансверзален мијелитис?

Акутниот трансверзален мијелитис е акутно воспаление на сивите и белите маси на еден или повеќе соседни сегменти на ‘рбетниот мозок, во кои се засегнати сите функции на’ рбетниот мозок под местото на процесот. Постојат различни причини – инфективна, мултиплекс склероза, автоимуни процеси, васкулитис, употреба на разни лекови и супстанции

Терапијата е фокусирана на причината за болеста или нарушувањето што доведе до појава на трансверзален мијелитис. Во автоимуната природа на болеста, се користат високи дози на кортикостероиди и терапевтска модификација на плазмата. Се применува друга неопходна симптоматска терапија, а потоа се врши третман на рехабилитација.

Закрепнувањето зависи од причината на болеста, брзината на прогресија на симптомите и сериозноста на клиничката слика.

Приближно една третина од пациентите се опоравуваат (или имаат минимални симптоми), друга поминува со благи невролошки дефицити и нарушувања на контролата на урината од различен степен, а третата група на пациенти останува врзана за кревет и е инконтинентна.

Симптомите вклучуваат тешкотии при движење и сензорни проблеми.

Понатамошните истражувања ќе покажат дали болеста е последица на реакција на вакцината.