Емоционална злоупотреба

471

Емоционалната злоупотреба е нешто кое ја уништува вашата самодоверба и самопочитување, а во голем број од случаите луѓето не се ни свесни дека се предмет на емоционална злоупотреба.

За разлика од физичката злоупотреба која нанесува физичка болка и остава видливи траги, емоционалната злоупотреба е нешто кое никој од надвор не може да го забележи, сè додека жртвата не се реши да проговори за сето она низ кое поминува.

Емоционалната злоупотреба најчесто се користи како начин на контрола, правејќи ја жртвата немоќна, исплашена и со целосно погрешна претстава за себеси.

Доколку забележите некои од следните знаци кај себе, веднаш реагирајте. Не дозволувајте да бидете нечија марионета. Вие сте силна и неверојатна личност и воопшто не треба да се се сомневате во тоа.

1. Партнерот/ката постојано ве понижува пред други луѓе.

2. Партнерот/ката ги критикува вашите постапки заради што имате чувство дека ништо не знаете да наравите како што треба.

3. Постојано ви упатува лоши, несоодветни и омаловажувачки шеги.

4. Сака да контролира сè околу себе, вклучувајќи ги и вашите постапки.

5. Постојано ве потсетува на вашите недостатоци и пропусти.

6. Не ги цени вашите чувства и често ви вели дека не сте во право и дека сте премногу чувствителни.

7. Често негодува за сè што правите.

8. Ви ги скратува изливите на нежност и сексот како форма на казна.

9. Ги омаловажува вашите соништа и достигнувања.

Продолжува на страна 2