Доколку работите седечка работа, изложени сте на ризик од овие мозочни заболувања | Еве колку треба да пешачите за да ја поправите штетата

247

„Обидете се да се држите до активностите во кои уживате, какви и да се тие, важно е да знаете дека влијаете на вашето здравје“

Најновото истражување покажа дека седечкиот начин на живот поттикнува побрз развој на деменција.

Целта на истражувањето е да се освести населението за тоа како долгото седење влијае на нашето здравје, особено на когнитивните функции и стареењето.

Иако поголемиот дел од времето го поминуваме на работа, на дневна основа поминуваме дури и повеќе од 9,5 часа седејќи, пренесува Healthline.

Тие 9,5 часа вклучуваат, освен работно време, гледање телевизија, користење на компјутер и возење автомобил.

Акцелерометар до резултатот

Акцелерометарот е главен инструмент за време на ова истражување спроведено од JAMA.

Учесниците во ова истражување носеле акцелерометар на зглобот цела недела додека уредот внимателно снимал колку долго учесниците седеле.

Поединците потоа биле следени половина година за да се утврди дали се зголемува можноста за развој на деменција.

Откако биле анализирани сите податоци, откриено е дека оние луѓе кои седеле приближно 10 часа на ден биле подложни на значително поголем ризик од деменција.

Без разлика на спроведеното истражување, тие сметаат дека се потребни уште многу истражувања за ова тврдење да биде целосно точно.

Како да се намали ризикот?

Сигурно можеме да го намалиме ризикот од развој на деменција, а на тоа влијаат и нашите секојдневни движења. Ова вклучува одење или вежби за снага.

Ако решиме да одиме на прошетка, др. Kezia Joy, медицински советник за Welzo, препорачува една која трае 30 минути или 75 минути доколку се одлучите за малку посериозна цел.

За полесно да одржувате дисциплина, обидете се да се држите до активностите во кои уживате, какви и да се тие, важно е да знаете дека тоа влијае на вашето здравје.