Дисфункционални мајки, уништувачи на животот на своите ќерки

1331

Кога ќерката ќе порасне, таа потсвесно ќе се стреми да создаде слика на мајка. Каква ќе биде мајката и сопругата, како ќе се однесуваат кон животот, зависи од нејзината мајка.

Главната жена во животот на нејзината ќерка е нејзината мајка. Потсвеста на децата секогаш се стреми кон сликата на мајката, сите основи на животот се асимилираат преку перцепцијата на мајката: односот кон себе, спротивниот пол, нејзината кариера.

Некои имале среќа во животот, па затоа ја наследиле женственоста, самодовербата и оптимизмот од својата мајка, додека оние кои немале среќа, нивните животи биле полни со вознемиреност и несигурност, песимизам и грубост. Тие жени имале нефункционални мајки.

6 типа на дисфункционални мајки идентификувани од психолог

Мајка “кокошка“

Таквата жена е целосно посветена на децата, постојано надгледувајќи ги. Таа е вознемирена и немирна, се обидува да ги предвиди желбите на децата и ги опкружува со прекумерна заштита и внимание.

Мајката “кокошка” сака добро, но ги заморува сите околу неа. Девојче од ваква мајка расте во инфантилна, каприциозна и неодговорна жена. Нејзината мајка е нервозна, но не може да живее без неа. Таа е несреќна, зависна и незадоволна од себе.

Мајка принцеза

Ова е студена, арогантна жена. Принцезите се жедни за обожување, заљубени во себе и љубоморни дури и на своите деца. Како по правило, децата растат сами, без љубов.

Девојчињата растат во студени жени, неспособни да се грижат за себе ниту сочувствуваат. Тие често избираат патот на кариерата, но поради прекумерната гордост, не постигнуваат успех.

Мајка вечно дете

Ова е инфантилна жена која никогаш не станала зрела личност. Таа се чувствува млада и покажува незадоволство, каприциозност, прекумерна емоционалност. Лута е на децата за непослушност, на нејзиниот сопруг за невнимание и прекумерни барања.

Никогаш не е подготвена да преземе одговорност и не дозволува кршење на нејзините правила. Девојките од такви семејства растат не знаејќи што сакаат од животот. Бараат идеали за себе, чекаат да се манифестираат туѓите активности, доживуваат тешкотии во врските. Веруваат дека нема да имаат среќа во животот.

Продолжува на страна 2