Меѓународниот ден на чоколадната торта

111

Тортите имаат богата кулинарска историја. Современиот изглед на колачите претрпе бурен развој во текот на годините. Повеќе за празникот и прославите раскажуваат од foodpanda.

27.01. е прогласен за ден на чоколадната торта.

Во Грција, колачите (или “plakous”) биле тешки и рамни, а луѓето ги сервирале со ореви и мед.

Римјаните имале торти, кои поскоро наликувале на кукли отколку на колачи. Нивната главна улога била да ги приложуваат како жртви, како жртви на боговите.

Во средновековна Англија, луѓето ги користеле зборовите “леб” и “торта”, како синоними, за сето што е направено од тесто.

Денес подготовката на торти се претвори во цела уметност. Се разбира основната намена останува за прослава на родендени и специјални прилики. Во некои европски држави слаткарските тајни се пренесуваат од генерација на генерација и е успешен бизнис.

Има мали бутик кондиторски куќи кои произведуваат со исклучително богат вкус чоколадни производи од висоо квалитетни производи, чии цени можат да стигнат колку една просечна плата.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.