Дали ни е потребна нова вакцина? Истражување: Целосно вакцинираните сѐ уште се со значителен ризик од инфекција

215

Студијата исто така покажа дека луѓето вакцинирани со две дози се со помала веројатност од оние кои не ја примиле вакцината да го пренесат вирусот на другите.

Целосно вакцинираните лица против коронавирус во Англија имаа една третина веројатност да бидат позитивни за вирусот Sars-CoV-2, според тековното истражување на населението, известува Science Alert.

Најновите резултати од долгорочната студија на научниците од Imperial College во Лондон и фирмата за истражување на пазарот Ipsos MORI, се базираа на 98.233 брисеви земени помеѓу 24 јуни и 12 јули.

Тие покажаа дека еден од 160 луѓе е заразен со коронавирус, со стапка на преваленца од 1,21 проценти за невакцинирани субјекти и 0,40 проценти за оние кои биле целосно имунизирани.

Студијата исто така покажа дека луѓето вакцинирани со две дози се со помала веројатност од оние кои не ја примиле вакцината да го пренесат вирусот на другите.

Дали ќе бидат потребни специфични вакцини?

Сега може да бидат потребни вакцини насочени кон високо пренослива варијанта на вирусот, со оглед на неговата способност да зарази луѓе со послаб имунитет и потенцијално поголема сериозност на болеста, велат истражувачите што водат голема англиска студија за вакцината против „Ковид“, пишува Bloomberg.

„Развојот на вакцина против делта може да биде оправдан“, со оглед на доказите дека протеинот од соја мутирал до степен кога антителата произведени од сегашните вакцини стануваат помалку ефикасни, велат истражувачите.

Повик за претпазливост

Официјални лица и научници во Велика Британија повикаа на претпазливост откако владата на 19 јули ја ублажи целата контрола на вируси во Англија, вклучително и законско барање за носење маски во одредени затворени простории.

Документ на американската влада протечен минатата недела предупредува дека инфекциите кај целосно вакцинираните луѓе не се толку ретки како што се мислеше и дека таквите случаи се многу заразни.

Paul Elliott, професор на Imperial School of Public Health и директор на истражувачката програма, рече дека резултатите „ги потврдуваат нашите претходни податоци што покажуваат дека двете дози на вакцината обезбедуваат добра заштита од инфекција“.

“Сепак, ние исто така можеме да видиме дека сѐ уште постои ризик од инфекција, бидејќи ниту една вакцина не е 100 проценти ефикасна, и знаеме дека некои луѓе вакцинирани со две дози сѐ уште можат да заболат од вирусот. Значи, дури и со олеснети ограничувања, сепак треба дејствувате внимателно за да се заштитите едни со други и да ја спречите стапката на инфекции“, додаде тој.

Дневните случаи на коронавирус во Обединетото Кралство се намалија откако се ублажија мерките, додека истражувањата на населението сугерираа дека тие може да продолжат да растат, иако побавно. Овој тренд ги изненади експертите и службениците кои предвидоа зголемување на нови инфекции.