Бизарниот експеримент на американската влада, наводно, имал хумана цел, но тие направиле нешто морничаво

205

Проектот Сончева светлина беше замислен по Хирошима од страна на владата на Соединетите држави. Со оглед на тоа што тие ја фрлија нуклеарната бомба, се чини дека е бизарно дека тие го испитува радиоактивното влијание врз човечкото ткиво.

Но, има една цака – тие користеа човечко ткиво од неволни волонтери. Тие наводно интервенирале во одземањето на телото. Додека некои теории на заговор велат дека украле цели човечки тела за дисекција, други го негираат тоа затоа што на истражувачите им било потребно младо човечко ткиво.

Младо човечко ткиво се наоѓа само кај деца. Или, поточно, со мртви бебиња. Непотребно е да се каже, родителите ниту ги прашувале ниту ги информирале.

Проектот „SUNSHINE“ започна во 1953 година за да се утврди степенот на нуклеарни врнежи во случај на нуклеарно бомбардирање или случајно радиоактивно активирање. Проектот требаше да биде тајна, но беше откриен во 1956 година.

Комисијата за атомска енергија на САД и Проектот „RAND“ на УСАФ работеа заедно за да го нарачаат овој проект. Проектот работеше на утврдување на можните долгорочни ефекти на нуклеарните врнежи со зголемен интензитет во биосферата.

Претходниот проект наречен „GABRIEL“ утврдуваше дека изотопот Sr-90 ќе биде најистакната закана за здравјето на луѓето во случај на радиоактивна детонација. „SUNSHINE“ го продлабочи ова истражување уште повеќе за да ги испита ефектите на Sr-90 врз ткивата и коските на мртвите.

Беа потребни млади ткива и коски бидејќи тие го акумулираа Sr-90 во повисоки концентрации и затоа имаа најголема чувствителност на оштетување на зрачењето. Во 1955 година, д-р Вилард Либи јавно објави дека експериментирањето со примероци на младо ткиво и коска е клучно. Тој особено не сакаше да ја спомене набавката на овие примероци од киднапирани тела.

Кога д-р Либи го изедначи на одземање на тело со служење на земјата, неколку луѓе кои ги киднапираа телото решија уште повеќе да помогнат. Околу 1.500 трупови на бебиња и мали деца биле украдени од Австралија и Европа без согласност на родителите.

Британски весник спроведе истрага. Тие објавија дека многу британски научници краделе тела и делови од тела од разни болници и ги испраќале во САД.

Британката Џин Причард објави дека во 1957 година не смеела да го облече мртвородено девојче на погреб. Подоцна дознала дека телото на бебето е доставено до владата на САД без најава и дозвола.

Американски научници проучиле околу 9000 примероци, а повеќе од сто луѓе од Ванкувер биле тестирани како дел од проектот „SUNSHINE“. Според други извештаи, дури 6.000 трупови биле украдени од нивните погребни места (наречени „места за собирање коски“) и биле испратени во САД во најголема тајност.

Иако бројките навистина се разликуваат, останува фактот дека навистина постоел американски проект „SUNSHINE“ кој ги проучувал радиоактивните последици. Проектот требаше да му користи на светот, не само на нивната земја. Колку и да е благородна каузата, по извршените дела во име на науката не можат да бидат оправдани.