Археолозите пронашле огромна статуа стара 3.000 години во сиромашниот кварт на Каиро

506
(СЛИКА) Една жена поминува покрај главата на статуата на местото на новото откритие во областа Matariya во Cairo.

Pharaoh Ramses II ја проширил Egyptian Empire и се протегала од Syria на исток до Nubia на југ. Неговите наследници го нарекле “Great Ancestor.”

Археолозите во 2017 година пронашле статуа од 26 метри потопена во подземна вода во сиромашен кварт во Cairo што Министерството за антиквитети го поздрави како едно од најважните откритија досега.

Експертите велат дека веројатно го прикажува почитуваниот Pharaoh Ramses II, кој владеел со Egypt пред повеќе од 3.000 години.

Откриена е во близина на урнатините на храмот на Pharaoh Ramses II во античкиот град Heliopolis, кој се наоѓа во источниот дел на денешно Cairo.

„Ме повикаа да го објават големото откритие на колос на крал, најверојатно Pharaoh Ramses II, направен од кварцит“, изјави министерот за антиквитети Khaled al-Anani.

Откриен е кварцитен колос, веројатно на Pharaoh Ramses II и биста од варовник на Pharaoh Seti II.

Најмоќниот и најславниот владетел на древниот Egypt, фараонот познат и како Ramses the Great бил третиот од Деветнаесеттата династија на Egypt.

Тој водел неколку воени експедиции и ја проширил Egyptian Empire да се протега од Syria на исток до Nubia на југ. Неговите наследници го нарекле “Great Ancestor.”

Археолозите, официјалните лица, локалните жители и медиумите набљудуваа како огромен виљушкар ја извлекува главата на статуата од водата

Заедничката египетско-германска експедиција го пронашла горниот дел од варовничката статуа на Pharaoh Seti II, внукот на Pharaoh Ramses II, во природна големина, долга 78.74 цм.

Торзото на статуата на Pharaoh Ramses II.

Сончевиот храм во Heliopolis е основан од Pharaoh Ramses II, што значи дека статуата е негова, велат археолозите.

Тој бил еден од најголемите храмови во Egypt, речиси двојно поголем од Karnak во Luxor, но бил уништен во Greco-Roman време. Многу од неговите обелиси биле преместени во Alexandria или во Европа, а камењата од локацијата биле ограбени и користени за градба како што се развивал Cairo.

„Тоа е едно од најважните ископувања во Egypt“, изјави за NBC News д-р Salima Ikram, археолог и професор по египтологија на Американскиот универзитет во Cairo, којa била дел од ископувањето оваа недела. Таа го опиша новото откритие како „спектакуларно, работите се зачудувачки“.

Експертите сега ќе се обидат да ги извлечат преостанатите парчиња од двете статуи пред да ги обноват. Ако се успешни и се докаже дека колосот го прикажува Pharaoh Ramses II, тој би дтребало да биде преместен на влезот на Grand Egyptian Museum.

Египетскиот министер за антиквитети Khaled el-Anani во посета на новото наоѓалиште.

Откритието е направено во работничката област Matariya, меѓу недовршени згради и калливи патишта.