Американската Атлантида | Мистериозен град долж Мисисипи исчезнал без трага | Видео

218

Најголемиот град во предколумбиската Северна Америка, кој во своето златно време бил исто колку Лондон, одеднаш е напуштен, а до ден денес никој не знае зошто.

Cahokia, осум милји северно од денешниот St. Louis, е најголемиот град северно од Мексико, пренесува Guardian.

Изграден е од народот Mississippi, племенски сојуз чија територија се протегала ширум денешните југоисточни Соединетите држави, од моќната река, именувана по нив, до атлантскиот брег. Но, градот одеднаш бил напуштен околу 1350 година.

Во тоа време, градот бил вистински космополитски центар и, судејќи според неговите артефакти и архитектура, влијаел на многу центри низ денешните југоисточни Соединетите држави.

Но, освен тоа, повеќето Американци не знаат ништо за прилично развиена култура, а остатокот од светот веројатно не ни чул за некогаш моќна цивилизација.

„Повеќето сѐ уште размислуваат за Северноамериканските Индијанци како каубојци и Индијанци, пердуви и типии“, коментира етнологот Thomas Emerson, додавајќи дека таквата слика е всадена во текот на еден век преку кинематографијата и книгите.

Урбанизмот од самиот почеток

Но, вистинската слика е далеку од тоа. Не сите Индијанци биле номади, ниту живееле во шатори ниту во мали племиња.

“Околу 1000 година од нашата ера, градот се гради според точно одреден план. Не како да се развива и расте во планиран уреден град, туку од почеток се гради според план”, посочува Emerson.

Во однос на разновидноста, Cahokia потсетува на денешниот New York, London, Amsterdam… Градот бил населен со многу народи од областите под контрола на MississippianNatchez, Pensacola, Choctaw, Ofo … Со мерења на вилиците и забите покажало дека 1/3 од погребаните не потелнувале од Cahokia. „И така било во текот на постоењето на градот“, истакнува Emerson.

Луѓето од Cahokia обработувале ниви, ловеле и тргувале. За урбанистичко планирање на градот од 10 – 20 илјади луѓе користеле астрономски мерки, а метрополата имала и пространи плоштади. Клучните згради се наоѓале на пространи могили рачно изработени. Најголемата била висока околу 40 метри и зафаќала 56.000 метри квадратни. Тој рид е единственото нешто што останало до ден денес од некогаш раздвижениот град.

Но, наместо да еволуира во модерна метропола, Cahokia повеќе личи на митската Атлантида. Откако станала важен центар во 1050 година, по триста години била напуштена. Зошто, никој не знае со сигурност. Градот не бил опустошен од болести, војни или Европејци – првиот западњак, конквистадорот Hernando de Soto, дошол да ја напуштената Cahokia дури во 1540 година.

Дигитална слика што прикажува масовно погребување на 53 жртвени Индијанки.

Религиозен град

Могилите изградени од Мисисипијците доминирале со пејзажот на денешните југоисточни Соединетите држави. Селата и градовите биле изградени долж трговските патишта или извори на вода и храна. Но, Кахокија била потполно поинаква. Иако се наоѓала во област богата со дрво, дивеч и риба од реките Mississippi и Misouri, поплавите биле чести, па населувањето било многу тешко.

Emerson шпекулира дека градот требало да послужи и како место за аџилак, место каде што сите Мисисипијците ќе се собираат на свечености.

“Тоа е добро место за собирање, но не и за живот. Но, тогаш нешто се применило околу 1000та година, и местото станува важен центар. Економијата главно немала никаква врска со таа промена, главниот двигател била религијата, во најширока смисла на терминот“, објаснува Emerson.

Исто како и другите планирани градови, Мисисипијците го планирале градот успешно предвидувајќи дека населението со тек на времето би го пренаселиле градот.

Тие изградиле град кој се протегал на околу 20 квадратни километри, со 120 могили. Изградбата на овие ридови вила навистина тешка работа – со камени лопати ископале, а потоа пренеле во плетени корпи повеќе од милиони и пол кубни метри земја.

Најголемиот рид служел како центар на градот. На него имало голема зграда каде што се состанувала градската власт. Ридот бил изграден со палисад долг речиси три километри. Свеченостите, за кои бил изграден градот, се одржувале во таа цитадела.

Дури ни Индијанците не го спомнуваат

Повеќето живееле надвор од палисадата, во квадратни куќи со големина од 4,5 на 4 метри. Но, ова не се едноставни „нафрлени“ колиби – на тој начин куќите формирале мрежа од улици и дворови.

Но, по врвот околу 1100 година, населението почнало да опаѓа, и до 1350 година Кахокија била напуштена. Некои научници проценуваат дека ги исцрпиле природните ресурси. Други мислат дека Кахоки е уништен од социјалните немири, други мислат дека проблемот е во климатските промени, долгите суши. Но, нема археолошки докази за која било од овие тези.

Но, која и да е причината, мора да била доста драматична, бидејќи ниту усната традиција ниту фолклорот на Северноамериканските Индијанци никогаш не го спомнувале некогаш прекрасниот град.