Зошто секогаш е поисплатливо да нарачате голема пица и зошто тука 1 + 1 не е 2?

88

Веројатно честопати се двоумите дали да нарачате мала или голема пица во пицерија.

Логичен начин на размислување е: ако избирам помеѓу мала пица со дијаметар од 20cm и голема со дијаметар од 40cm, и ако се одлучам за големата, ќе добијам двојно повеќе пица.

Голема грешка, бидејќи во овој случај стандардната пресметка 1 + 1 = 2 не важи!

Имено, едноставната математика вели дека кога ќе ја пресметате плоштината на кругот, малата пица е со 127 cm2, а големата со 508 cm2, па всушност, добивате дури 4 пати повеќе пица ако се одлучите за поголема.

Дури и ако големата е двојно поскапа од малата (и ретко кога навистина е), таа сепак се исплати многу пати повеќе.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.

Погледнете го ова интересно видео: