Зошто не се сеќаваме на ништо што се случило до четвртата година од животот? 

1057

Иако, според експертите, нашите личности се формираат во најраното детство, малку луѓе имаат сеќавања од првите години од животот. Имено, како што растеме, ги забораваме луѓето, настаните и местата што ги сретнавме во детството, а причината за тоа, пишува порталот Bright Side, е феноменот наречен „детска амнезија“.

Тоа е неможноста на возрасните да се присетат на детали или да завршат настани што им се случиле пред да наполнат четири години, а една теорија вели дека амнезијата во детството се јавува поради неможноста да зборуваат во првите години од животот.

Имено, кога ќе „извлечеме“ меморија, ќе ја опишеме со зборови во главата и со тоа ќе ја запомниме. Но, бидејќи мало дете не зборува значајно до втората година од животот, тоа не е во состојба да создаде ниту вистинска меморија.

Покрај ова, некои истражувања тврдат дека дел од причината за амнезија лежи во развојот на нашиот мозок, кој, иако е зафатен со формирање нови клетки, не складира долгорочни спомени и сè уште нема т.н. „епизодна меморија“. Ова е причината зошто ние често имаме општи сеќавања на раното детство, на пр. во парк во кој често одевме, но нема да се сеќаваме на многу детали.

Нашите родители исто така влијаат на начинот на кој се сеќаваме на одредени настани. Една студија покажува дека децата поинаку се сеќаваат на истиот настан откако разговарале за тоа со своите родители, па затоа им треба помош за да чуваат што повеќе спомени и правилно да ги толкуваат за себе.