Зошто е важен витаминот Е?

513

Витаминот Е е комплексно име за осум антиоксиданси: четири токофероли (α-, β-, γ-, δ-) и четири токотриеноли (α-, β-, γ-, δ-). Единствената форма која што активно се задржува во човечкото тело е α-токоферол. Авокадото е богато со витамин Е.

Витаминот Е му помага на телото во борбата со канцерогените и срцевите заболувања и инфекциите. Тој го зајакнува имунолошкиот систем и помага во отстранувањето на респираторните проблеми. Една од функциите на витаминот Е е да го регулира нивото на витаминот А во телото.

Како антиоксиданс, витаминот Е има неверојатно дејство на здравјето на кожата. Тој ѝ помага да се заштити од UV зраците, загадувањето и сите други појави кои што произведуваат слободни радикали, одговорни за уништувањето на ткивата. Поради тоа негово својство, тој е главна состојка во многу козметички продукти против стареење на кожата. Витаминот Е прави кожата да изгледа помлада и помазна. Некои истражувања посочуваат дека витаминот Е го забрзува процесот на заздравување на изгореници.

Витаминот Е учествува во формирањето на репродуктивните клетки и ја подобрува плодноста на двата пола. Помага и во спречувањето на спонтан абортус.

Симптоми кои што се појавуваат при недостиг на витамин Е се:

 • Проблеми со жолчката, панкреасот и џигерот;
 • Болка или отсуство на чувствителност во нозете и рацете;
 • Проблеми со дигестивниот систем;
 • Анемија.

Предозирањето со витамин Е е ретка појава, но последните научни истражувања покажуваат дека може да се случи. Затоа внимавајте ако консумирате витамин Е надвор од вашата исхрана. Пред да започнете, консултирајте се со доктор.

ПРЕПОРАЧАНИ ДНЕВНИ ПОТРЕБИ

 • Бебиња (0-4 месеци) – 4mg
 • Бебиња (5-12 месеци) – 5mg
 • Деца (1-3 години) – 6mg
 • Деца (4-8 години) – 7mg
 • Деца (9-13 години) – 11mg
 • Возрасни (14 и нагоре) – 15mg
 • Трудници – 15mg
 • Доилки – 19mg

ХРАНА БОГАТА СО ВИТАМИН Е

Продолжува на страна2