“Здрава” храна која не прави дебели

1119

Има една група на храна која на прв поглед изгледа “здрава” и се рекламира како “диетална”, но всушност не ги содржи најважните и корисни состојки и практично ја зголемуваат наместо да се намалуваат тежината.

Значи, ако сакате да изгубите тежина, подобро веднаш ги извадите од менито.

1. Засладувачи

Тоа е вештачки производ произведен од неприродни хемикалии. Нашите тела не се создадени да апсорбираат такви хемикалии кои се создаваат и се обработуваат во лабораториите. Овие вештачки состојки се чуваат во нашето тело во форма на масти и не тераат да добиваме на тежина!

2. Соино млеко

Малкумина од вас знаат дека во трговската мрежа соино млеко е толку низок квалитет и штетно, колку и секој друга опасна хемикалија. Луѓето велат дека соја млекото помага во процесот на слабеење и придонесува за подобро здравје, но тоа не е така. Мастите во него се со лош квалитет и затоа недостасуваат корисни хранливи состојки. Тоа не се преработува подобро од организмот (заради обработката од машините во прехранбената индустрија) и на тој начин станува токсично и води до дебелеење.

3. Маргарин

Маргаринот е вештачко масло, што придонесува несакани масти во телото.

How to Teach Children About Healthy Eating, Without Food Shaming - The New  York Times

4. Овошни сокови

Конзервираните сокови содржат истото количество шеќер, како и повеќето безалкохолни пијалоци. Тие го зголемува нивото на шеќерот во крвта и го олеснуваат чувањето на несаканите масти во телото. Друга причина поради која овие сокови се штетни се хемикалиите кои им одржуваат нивната боја.

5. Пченкарен леб

Пчекарниот леб често е сметан за еден од најздравите видови храна. Но повторно хемикалиите кои тој ги содржи, за да биде вкусен и погоден за јадење со денови, се штетни за нашето тело. Пченицата во леб може да има генетски модифицирани состојки.