Снимено едно од најретките морски суштества | Ајкулата Megashasma pelagios | Видео

1466

Пени Билич од британскиот островот Ман нуркала околу островот Комодо во Индонезија, кога забележала мистериозно морско суштество.

Станува збор за ајкула од видот Megashasma pelagios, која првпат е забележана во водите крај Хаваите во 1976 година, јави „Дејли мејл“.

Научниците во последните 40 години снимале средби со овој вид ајкули само 63 пати, па Билич гордо истакна на Инстаграм дека и е мило што таа е онаа што го видела ова „чудовиште“ по 64-ти пати.

Овој вид ајкули имаат многу голема уста, но научниците велат дека тие не претставуваат закана за луѓето.

Оваа ајкула може да порасне до пет метри, а живее и до сто години. Преку ден таа се спушта на длабочина до 160 метри, додека ноќе оди на лов изронувајќи до длабочини од 12 метри.

Големите ајкули ловат така што ја отвараат устата и специјалниот вид „филтер“ од внатрешната страна на вилицата собира храна, главно зоопланктони.

Најголем број на овие морски суштетства се забележани во водите околу Јапонија, Филипини и Тајван.