Познати мистерии скриени во Которскиот залив

214

Пред Пераст има два острови – Св.Ѓeорѓи и Пресвета Богородица на Скрпjела.

Во првата половина на 17 век се случиле две разорни работи: прво Турците ја ограбиле, а потоа земјотрес ја оштетил црквата, па биле убиени многу луѓе кои дошле на велигденската молитва. Поради легендите и животните приказни, тој е наречен и „Остров на мртви капетани“.

Легендата вели дека еден француски војник, пукајќи од топокон тврдината на Пераст, удрил во куќата на девојка што ја сакал и ја убил. Веднаш потоа ја напуштил војската, отишол кај монасите и останал на Пераст сè до неговата смрт, за да биде погребан до гробот на неговата сакана девојка. Познатиот швајцарски сликар Беклин, инспириран од оваа легенда, го наслика ремек-делото „Остров на мртвите“.

Летната куќа на благородничкото семејство Котор Бужа, како што укажуваат семејните грбови врежани во sидовите на палатата на повеќе места, датира од 15 век и е најстарата палата во Прчањ, но е далеку попозната по живата легенда која се шири далеку и широко.

Легендата вели дека трите сестри кои живееле во оваа куќа, именувани по Фиомен, Гратијан и Рин, широко познати по својата убавина, искреност и вредност, биле вљубени во истиот човек – капетанот Јерко Новањанин.

Според првата верзија, младиот капетан бил неодлучен, па решил да исплови на море со едрилицата и да донесе мирна одлука за тоа на која сестра да и ја врати љубовта. Во другата, тој вети една љубов кон гробот, што ги натера другите две сестри да бидат љубоморни.

Почувствувајќи ја болката на нејзините сестри, таа реши да се жртвува. Кога Јерко дознал за одлуката на својата сакана, отпловил и повеќе не се вратил. Третата верзија вели дека волшебниот капетан бил во врска со сите три сестри и си ветувале едни на други вечна љубов, а потоа отпловил.

Крајот на оваа легенда е ист – минаа годините, а сестрите, секоја пред својот прозорец, чекаа, надевајќи се дека еден ден ќе ја видат едрилицата на Јерк. Така стигнале до староста и починале без да го дочекаат својот морна. Третиот прозорец немаше кој да го загради, па затоа остана отворен.

Пресвета Богородица на Скрпјела

Островот Пресвета Богородица Скрпјела се наоѓа во Которскиот залив и навистина се истакнува со својата убавина. Денешната црква е изградена претежно околу 1667 година. Со децении пред да одат на долги патувања, морнарите го посетија ова светилиште и се молеа пред чудесната икона за добар ветер и мирно море.

На овој ритуал секогаш присуствувале членови на нивните семејства и свештеници. Во знак на благодарност, морнарите ги оставија таканаречените плочи во црквата, кои и денес се изложени. Плочките не се единствената работа што ја крие оваа црква.

Постои и легенда за тажната судбина на Јакинта Куниќ, жена од Пераст која го чекаше својот љубовник 25 години и во тој период направи таписерија што се чува и денес затоа што беше делумно извезена од косата на несреќната девојка. Наместо лен, таа користеше дамаск, а има и разнобојни бисери.