Подобриот *екс бара повеќе сон

134

Подобриот секс бара повеќе сон, пишува Daily Mail.

Според студиите на Универзитетот во Флорида професорот по психологија, Lory Mint, подолгиот сон во текот на ноќта ја зголемува сексуалната желба и ги зајакнува хормоните за половите, како што е тестостеронот.

Минт откри дека постои директна врска помеѓу спиењето и сексот.

“Целодневниот сон може да го зголеми интересот за сексот, а добриот секс може да доведе до подобар сон”, објаснува таа.

Нејзините наоди, исто така, се поддржани од студијата од Медицинскиот универзитет во Мичиген во 2015 година, според која жените кои спијат подолго ноќе имаат поголема сексуална желба следниот ден.

За секој час на спиење, желбата на жените да имаат секс со својот партнер се зголемува за 14%. Недостатокот на спиење доведува до отсуство на сексуална желба кај двата пола, бидејќи нивоата на кортизол, стрес хормонот, се зголемуваат. Неспиењето има особено силно влијание врз машкото либидо и го намалува нивото на тестостерон.

Една студија на научниците од Универзитетот во Чикаго покажува дека мажите кои спијат 4 часа имаат значително пониски нивоа на тестостерон од оние кои спијат 8 часа. Причината е дека кортизолот го уништува тестостеронот.

Недостатокот на полн сон влијае врз сексуалниот живот, а сексот влијае на спиењето. Причината за ова е биолошка. По оргазмот, телото ослободува хормон наречен окситоцин. Таа предизвикува итна поспаност бидејќи го неутрализира влијанието на кортизолот.

Кај жените, добриот секс ги зголемува нивоата на хормон естрогенот. Неговите високи нивоа го подобруваат квалитетот на спиењето и го олеснуваат заспивањето.