Ова се планетите во Сончевиот систем каде што би можело да постои живот

418

Марс, Европа, Енкелад и Титан се четирите најперспективни светови за вонземски живот во нашиот Сончев систем.

Биосферата на Земјата ги содржи сите познати состојки потребни за живот каков што го знаеме. Општо кажано, овие се проточна вода, барем еден извор на енергија и список на биолошки корисни елементи и молекули.

Но, неодамнешното откривање на можен биоген фосфин во облаците на Венера нè потсетува дека барем некои од овие состојки постојат на друго место во Сончевиот систем, пишува „Science Alert“. Па, каде се другите ветувачки места за вонземски живот?

Марс

The Fate of Mars' Atmosphere on Make a GIF

Марс е еден од најсличните светови на Земјата во Сончевиот систем. Има ден што трае 24,5 часа, поларни ледени капачиња што се шират и се собираат со годишните времиња, како и голем број површински карактеристики што ги формирала водата низ историјата на планетата.

Откривањето на езеро под јужната поларна ледена капа и метан во атмосферата на Марс (што варира во зависност од годишните времиња, па дури и од времето на денот) го прави Марс многу интересен кандидат за живот. Метанот е значаен бидејќи може да се произведува со биолошки процеси, но вистинскиот извор на метан на Марс е сè уште непознат.

Можно е животот да стекнал основа, со оглед на доказите дека планетата некогаш имала многу поблага околина. Денес, Марс има многу тенка, сува атмосфера која се состои скоро целосно од јаглерод диоксид. Ова нуди ограничена заштита од сончево и космичко зрачење. Ако Марс успеал да задржи некои резерви на вода под својата површина, не е невозможно живот сепак да постои, пишува „Science Alert“.

Европа

Velika novica za vse, ki jih zanima vesolje - siol.net

Европа ја откри Галилео Галилеј во 1610 година, заедно со уште три поголеми месечини на Јупитер. Овој сателит Јупитер е малку помал од Земјината месечина и орбитира околу гасниот гигант на растојание од околу 670 000 км, еднаш на секои 3,5 дена. Европа постојано се намалува и се протега поради конкурентските гравитациони полиња на Јупитер и другите галилејски сателити, процес познат како плима на свиткување.

За Месечината се верува дека е геолошки активен свет, како Земјата, затоа што силното свиткување на плимата го загрева нејзиниот карпест, метален ентериер и го одржува делумно стопен.

Површината на Европа е огромно пространство на воден мраз. Многу научници сметаат дека под замрзнатата површина има слој проточна вода – глобалниот океан – што топлината од виткање не дозволува замрзнување и може да биде длабока над 100 км.

Доказите за овој океан вклучуваат гејзери кои избиваат низ пукнатини на површинскиот мраз, слабо магнетно поле и хаотичен терен на површината, што можело да се деформира од океанските струи што се вртат под нив. Овој леден штит го изолира подземниот океан од големиот студ и вакуумот на вселената, како и жестоките ремени за зрачење на Јупитер.

На дното на овој океански свет е можно да се најдат хидротермални отвори и вулкани. На Земјата, ваквите карактеристики честопати поддржуваат многу богати и разновидни екосистеми.

Енкелад

Enceladus GIF - Find on GIFER

Како и Европа, Енкелад е сателит покриен со мраз на Сатурн со подземен океан со проточна вода. Енкелад орбитира околу Сатурн и најпрво ги интересира научниците како потенцијално населен свет по изненадувачкото откритие на огромни гејзери во близина на Јужниот пол.

Овие млазници вода излегуваат од големи пукнатини на површината и, со оглед на слабото гравитационо поле на Енкелад, се распрснуваат во вселената. Тие се јасен доказ за подземно снабдување со проточна вода.

Во овие гејзери не е откриена само вода, туку и голем број органски молекули и што е најважно, мали зрна карпести силикатни честички кои можат да бидат присутни само ако подземната океанска вода била во физички контакт со карпестото дно на океанот на температура од најмалку 90 ˚C. Ова е многу силен доказ за постоење на хидротермални отвори на дното на океанот, кои обезбедуваат хемија потребна за живот и локализирани извори на енергија.

Титан

Titan GIF - Nasa NasaGifs Titan - Discover & Share GIFs

Титан е најголемата месечина на Сатурн и единствената месечина во Сончевиот систем со значителна атмосфера. Содржи густа портокалова магла од сложени органски молекули и метански временски систем наместо вода – заедно со сезонски дождови, суви периоди и површински песочни дини создадени од ветер.

Атмосферата е главно составена од азот, важен хемиски елемент што се користи при изградбата на протеини во сите познати форми на живот. Набљудувањата на радарите откриле присуство на реки и езера со течен метан и етан, и евентуално присуство на криовулкани кои избиваат течна вода наместо лава. Ова сугерира дека Титан, како и Европа и Енкелад, има подземен резерват на проточна вода.

На толку огромно растојание од Сонцето, температурите на површината на Титан се -180 ˚C, што е премногу студено за проточна вода. Сепак, изобилството на хемикалии достапни на Титан предизвика шпекулации дека таму би можело да има форми на живот кои се потенцијално суштински различни во хемијата од копнените организми, пишува „Science Alert“.