Откриена армија вируси како да не се од оваа планета | Имаат сосема поинаков геном со база пронајдена на метеорит

311

Базата Z е откриена во метеорит, така што може да се поттикне интересот за интердисциплинарно истражување за потеклото на животот и астробиологијата, според водачот на тимот на научници.

Во свет на микробна војна, понекогаш мора да ја промените самата структура на она што сте. Вируси кои инфицираат бактерии – соодветно именувани бактериофаги – и нивниот плен биле во војна уште од античко време, и секоја страна развива сè позлобна тактика во обид да се заразат или уништат едни со други. На крајот, некои бактериофаги ја подигнаа оваа трка во вооружување на ново ниво со промена на начинот на кодирање на нивната ДНК, пишува Science Alert.

Една нова студија објавена во три одделни трудови во списанието „Сајанс“ покажува дека има цела армија на бактериофаги со нестандардна ДНК, која истражувачите ја нарекуваат Z-геном.

„Геномската ДНК се состои од четири стандардни нуклеотиди … Овие нуклеобази ја формираат генетската азбука, ATCG, која се чува во сите делови од животот“, пишуваат биолозите Michael Grome и Farren Isaacs во неодамнешниот научен труд за новото истражување за генетиката на бактериофагите.

„Меѓутоа, во 1977 година беше откриена ДНК на вирусот цијанофаг S-2L, кој ги имаше сите „А“ појави заменети со 2-аминоаденин (Z) низ целиот геном, што ја сочинува генетската азбука на ZTCG“, додаваат тие.

Целта е самозаштита?

Се чини дека причината за ова е самозаштита. Во рамките на поврзувачките “шипки” на двојната спирала на ДНК, основата “Z” формира тројна врска со спротивната “Т” база, една повеќе од две врски на редовната А: Т врска. Ова го прави вирусниот геном потврд и на бактериите им е потешко да го прекинат со хемикалии наречени нуклеази.

Иако научниците беа фасцинирани, не беше пронајдена друга бактериофага со геномот Z и со тешкотија да се култивира вирусот S-2L во лабораторија, геномот Z беше оставен настрана како реткост. Но, сега истражувањето документирано во три одделни студии на истражувачи од Франција и Кина покажува дека ова не е единствен феномен, истовремено опишувајќи како работи геномот Z и како е составен.

“Научниците долго време сонуваа да ја зголемат различноста на базите. Нашата работа покажува дека природата веќе смислила начин како да го сториме тоа”, напиша еден од тимовите, предводен од првиот автор Yan Zhou од Универзитетот во Тијанџин, во својот труд.

Тимот на Zhou, заедно со друга група предводена од микробиологот од Институтот Пастер, Дон Слејман, пронајдоа два главни протеини наречени PurZ и PurB; тие ја сочинуваат базата ‘Z’. Третата група, предводена од синтетичкиот биолог Valerie Pezo од Université Paris-Saclay, ги потврди овие наоди и го анализира ензимот наречен DpoZ, кој е одговорен за составување на целиот Z-геном.

Многу прашања

Сите три тима пребарувале бази на податоци за генетски секвенци за да најдат низи поврзани со нивните протеини и ензими и откриле широк спектар на бактериофаги со слични гени. Додуша, сè уште има мноштво прашања во врска со геномот Z.

На пример, дали Z-геномот е компатибилен со вообичаените клеточни механизми како нашиот? И, дали може да се користи на ист начин како што се користи вештачка ДНК?

Базата Z е недвосмислено идентификувана во јаглеродниот метеорит и е предложена како нуклеобаза што може да се направи достапна за потеклото на животот“, напиша тимот што го водеше Zhou во нивната работа.

„Со оглед на тоа што Z базата е откриена во метеорит, нашата работа може да предизвика интерес за интердисциплинарни истражувања за потеклото на животот и астробиологијата“, додава тој.