Отец Хорват ја спомна контроверзната светица и стана хит | ‘Новинарот се обиде да ја испровоцира Мајка Тереза…’

697

Како пример за тоа како сите можеме да го промениме светот на подобро, отец Стјепан наведе анегдота со Мајка Тереза.

Отец Стјепан Иван Хорват, свештеник на Здружението на мисионерите на крвта Христова, објави нов вирален статус, сакајќи да илустрира колку секој од нас може да го направи овој свет подобар. Во статусот пренесува анегдота од св. Мајка Тереза.

„Еден новинар се обиде да ја испровоцира Мајка Тереза: „Имате 70 години. Кога ќе умрете, светот ќе изгледа исто како што изгледал пред вас. После целиот труд што го вложивте, што се сменило во светот?“ Таа без икакво трпение и со победничка насмевка му одговори: „Знаете, никогаш не сакав да го променам светот. Само се обидов да бидам капка чиста вода во која може да се одрази Божјата љубов. Дали тоа ви изгледа како мала работа?“

Во собата владело тишина. Никој не се осмелил нешто да каже. Мајка Тереза ​​повторно се сврте кон новинарот и му рече: „Зошто и вие не се обидете да бидете капка чиста вода? Тогаш веќе ќе би биле двајца. Дали сте во брак?“ „Да“. „Кажете го ова на вашата жена. Тогаш ќе бидеме тројца. Дали имате деца? „Да, три деца“. Кажете им го тоа на вашите деца. Тогаш ќе бидеме шестмина“, напишал свештеникот.

Сериозни обвинувања се прикачуваат и на светицата и на нобеловката

Светица на која се повикува отецот Хорват е доста контроверзна. Иако е Албанка родена во Скопје веднаш по нејзината смрт била прогласена за светица, а за хуманитарната работа во Индија ја доби Нобеловата награда за мир, со неа и редот која го основала, за Мисионерите на љубовта, се врзуваат тешки обвиненија – од проневера на донирани пари на оние на кои главна цел им била ширењето на христијанството, а помагањето на болните било само споредно. Некои дури и тоа го оспоруваат.

Волонтерка во списанието New Internationalist го опишала своето искуство со работа во мисионерскиот штаб во Калкута и заклучила дека организацијата „конечно треба да одговара за злоупотребата и занемарувањата што ги направила“.

Aroup Chatterjee, кој е роден во Калкута и се уште е доктор во Велика Британија, напишал и книга за наследството на Мајка Тереза, во која детално опишал како на нејзините пациенти им биле забранети посети и лекови против болки и биле принудени да ги бричат ​​главите.

„Кога луѓето би знаеле каква била таа навистина, би помислиле дека е одвратна“, вели Chatterjee.

https://www.facebook.com/photo