Новата научна студија ја открива најверојатната причина за смрт кај повеќето пациенти со COVID-19

1258

Висок процент од луѓе на кои им била потребна поддршка од респиратор поради инфекцијата со коронавирус развиле и секундарна бактериска пневмонија, покажува новото научно истражување.

COVID-19 повеќе не е пандемија, но научниците сè уште работат напорно за да разберат повеќе за вирусот што ја предизвикува болеста и неговото влијание, вклучително и како новиот коронавирус влијае на телото и предизвикува смрт.

Висок процент од луѓе на кои им била потребна респираторна поддршка поради COVID-19, исто така развиле секундарна бактериска пневмонија, покажува новото научно истражување. Токму оваа пневмонија е одговорна за повисоката стапка на смртност од инфекција со коронавирус.

Поверојатна причина за смрт

Поинаку кажано, иако COVID-19 можеби ги носел пациентите во болница, всушност, инфекцијата предизвикана од употреба на респиратор е поверојатна причина за смрт бидејќи не се појавила реакција на лекувањето.

Нашата студија ја нагласува важноста на превенцијата, откривањето и агресивниот третман на секундарната бактериска пневмонија кај критично болни пациенти со тешка пневмонија, вклучително и оние со COVID-19, вели Benjamin Singer, пулмолог на Northwestern University in Illinois.

Рушење на идејата за цитокинска бура како причина за смрт

Тимот на Singer ги прегледа записите на 585 лица примени на одделот за интензивна нега во болницата Northwestern Memorial во Illinois. Сите имале тешка пневмонија и/или респираторна инсуфициенција, а 190 од нив имале и COVID-19. Користејќи пристап за машинско учење за да ги анализираат податоците, истражувачите ги групирале пациентите врз основа на нивната состојба и времето поминато на интензивна нега.

Резултатите од тоа истражување ја побиваат идејата дека цитокинската бура по инфекција со коронавирус или масивниот воспалителен одговор што предизвикува откажување на органите, е одговорен за значителен број смртни случаи.

Во новата студија, кај испитаните пациенти не биле пронајдени докази за откажување на повеќе органи. Наместо тоа, пациентите со COVID-19 имаат поголема веројатност да развијат пневмонија поврзана со респираторот и тоа на подолги периоди. Случаите во кои таквата индуцирана пневмонија не реагирала на третман биле значајни, во однос на вкупната стапка на смртност, според студијата објавена во Journal of Clinical Investigation.

Проблем со кој научниците треба да се позанимаваат во иднина

Оние кои биле излечени од нивната секундарна пневмонија имале поголема веројатност да преживеат, додека оние чија пневмонија не се решила имале поголема веројатност да умрат. Нашите податоци сугерираат дека смртноста поврзана со самиот вирус е релативно мала, но другите работи што се случуваат за време на престојот на интензивна нега, како што е секундарната бактериска пневмонија, го компензираат тоа, посочува Singer.

Резултатите од оваа студија сугерираат дека исходите на интензивната нега би можеле да се подобрат доколку има подобри стратегии за дијагностицирање и лекување на епизоди на пневмонија поврзана со вентилаторот. Американските научници забележуваат дека ова е нешто што треба да се реши во иднина.

Релативно долгиот престој на пациенти со COVID-19 на респиратори е првенствено последица на продолжената респираторна инсуфициенција, што ги става во поголем ризик од секундарна пневмонија, пишуваат авторите на студијата.

Резултатите од студијата, исто така, ја нагласуваат потребата од понатамошно проучување и претпазливост кога се прават претпоставки за причината за смртта во случаите на COVID-19. Деталната молекуларна анализа од истата студија треба да открие повеќе за тоа што ја прави разликата помеѓу закрепнувањето и смртта од секундарна пневмонија.

Помош од вештачка интелигенција е добредојдена

Понатаму, тоа е уште еден пример за тоа како вештачката интелигенција може да обработи огромни количини на податоци и да забележи обрасци што им бегаат на луѓето, без разлика дали се работи за анализа на протеини или унапредување на математиката.

Примената на машинското учење и вештачката интелигенција на клиничките податоци може да се искористи за да се развијат подобри третмани за болести како COVID-19 и да им се помогне на лекарите од критична нега да лекуваат болни пациенти, вели Catherine Gao, исто така пулмолог на Northwestern University.

Забелешка: Преземањето на оваа содржина е дозволено само ако го наведете изворот со задолжително линкување на нашиот домен и оригиналната статија!

Доколку сакате да прочитате повеќе содржини како оваа, препорачуваме да го посетите нашиот портал www.kukuriku.com.mk, а со лајк на нашата фан страна станувате дел нашето многубројно членство facebook.com/Kukuriku.mk/.