Како правилно да ги перете заштитните платнени маски за ефикасно да ве штитат од коронавирусот

710

Платнените маски се многу поекономични од хируршките, бидејќи можете да ги носите неколку пати, но секако дека треба редовно да се перат на соодветен начин.

Неправилното перење може да го оштети и уништи материјалот, така што маската ќе ја изгуби својата намена.

Покрај физичкото растојание, заштитните маски се едно од најмоќните оружја во борбата против ширењето на инфекцијата со корона.

Задолжително е да се носат во сите затворени простори како што се продавници, јавен превоз, трговски центри, ресторани, кафулиња, работни места, како и на отворени простори каде што концентрацијата на луѓе е голема.

Експертите исто така забележуваат дека оние направени од ткаенина се многу важни за редовно миење и одржување, а тоа се најдобрите начини за нивно одржување.

Најбезбедна дезинфекција е вриење во топла вода, но треба да знаете дека материјалот е често оштетен, олабавен или скап, па маската ја губи својата функција. Затоа, никогаш не ги вријте го повеќе од пет минути и повеќе од десет пати.

Кога ќе се исуши, проверете дали има дупки и какво било оштетување. Ако има, фрлете го затоа што повеќе не служи за некоја цел.

Одличен метод е да ги перете маските во машината за перење. Детергентот е доволен за чистење на маската за да биде подготвен за повторна употреба, но треба да обрнете внимание на температурата. Се препорачува да се пере на 60 степени без омекнувач.

Можете исто така да ја исперете маската во раствор од една лажичка белило во литар топла вода. Тој ќе ја дезинфицира темелно. Но, бидете внимателни, бидејќи поголема количина на белило или некоја друга хемикалија може да ја оштети.

После тоа, маската треба добро да се исплакне под чешмата, а потоа да се потопи во чиста вода да стои уште пет минути.