Јајцата ослободени од вина, путерот под сомнение ! Ново истражување го менува ставот за холестеролот

864

Ново истражување покажува дека јајцата не се непријател, туку заситените масти. Две јајца на ден со малку маснотии можат да го подобрат холестеролот и здравјето на срцето.

Со децении, јајцата биле демонизирани поради нивната содржина на холестерол, додека путерот остана дел од појадокот. Ново истражување го преиспитува тоа тврдење, сугерирајќи дека вистинскиот проблем се заситените масти, а не самите јајца.

Научниците од Универзитетот во Јужна Австралија ги објавија резултатите од студијата за јајцата и холестеролот во American Journal of Clinical Nutrition, заклучувајќи дека заситените масти, а не холестеролот во исхраната, го зголемуваат LDL холестеролот. Истражувањето е финансирано од Egg Nutrition Center (Американски комитет за јајца), но авторите на истражувањето нагласуваат дека спонзорот немал никакво влијание врз дизајнот на студијата, анализата на податоците или подготовката на текстот.

Во студијата учествувале 61 здрави возрасни лица, кои биле случајно распределени на три петнеделни диети:

1. Исхрана богата со холестерол и заситени масти, со само едно јајце неделно.

2. Исхрана со ниска содржина на заситени масти и две јајца на ден, со акцент на посно месо, млечни производи со ниска содржина на масти и протеини од растително потекло.

3. Исхрана без јајца, но со висок внес на заситени масти како што се полномасниот јогурт и путер.

Сите диети содржат ист број калории. Учесниците се консултирале со нутриционист неделно и добивале 51€ за трошоци за храна. Вкупно 48 лица ги завршиле сите три циклуси на исхрана.

Многу важни резултати

Најдобри резултати се постигнати за време на диета со две јајца на ден и низок внес на заситени масти. LDL холестеролот се намалил за просечно 5,7 поени во споредба со диетата богата со заситени масти. Спротивно на тоа, учесниците кои избегнувале јајца, но консумирале многу заситени масти не покажале значителна промена.

Сепак, анализата открила директна корелација – секој дополнителен грам заситени масти влијаел на зголемувањето на LDL холестеролот. Диететскиот холестерол не покажал таква поврзаност со нивото на холестерол во крвта.

Истиот модел се појавил и со аполипопротеинот Б, протеин кој многу експерти го сметаат за посигурен индикатор за ризик од срцеви заболувања.

Јајцата сепак не се совршени

Иако LDL холестеролот се намалил, исхраната со јајца влијаел и на големината и видот на честичките холестерол. Поголемите, помалку штетни честички се намалиле, додека помалите и поопасните се зголемиле. Исто така, имало намалување од 0,13 стандардна девијација на HDL подтипот H4, што во претходните студии било поврзано со 1,9% зголемен ризик од кардиоваскуларни настани.

Авторите на студијата сугерираат дека јајцата се неправедно обвинети, додека заситените масти заслужуваат поголемо внимание. Сепак, тие предупредуваат дека ефектите на јајцата врз холестеролот се сложени.

Гореспоменатото истражување ја поддржува вклученоста на цели јајца во балансирана исхрана со ниска содржина на заситени масти, но од друга страна не дава зелено светло за појадоци со путер и сланина.

Извор: StudyFinds