Истражување | Нов Зеланд е најдобрата земја за да се преживее распадот на цивилизацијата

187

По неа следуваат Исланд, Велика Британија, Австралија, Тасманија и Ирска.

Ако барате безбедно место за пензија, размислете двапати. Според новите истражувања, Нов Зеланд е земјата која најверојатно ќе го преживее распадот на глобалната цивилизација, пишува Stuff.nz.

Британски научници истражувале кои земји би можеле да ја издржат апокалипсата предизвикана или од климатските промени или од распадот на глобалните финансиски структури и меѓународните договори. Со проучување на трендовите на природните катастрофи, ограничени ресурси и пораст на населението, научниците откриле дека Нов Зеланд е најотпорен.

Авторите на студијата веруваат дека за таков колапс, оваа мала земја во близина на Австралија е најдобро подготвена, без разлика дали колапсот се случува полека, со години или децении, или многу брзо, во интервали помалку од една година.

Академиците велат дека сѐ може да се случи поради уривање на потенцијалниот синџир на снабдување заедно со климатските промени, што е мултипликатор на ризик. Ефектите би можеле брзо да се прошират поради зголемената хиперконективност и меѓузависност на глобалната економија.

Сите места на листата се острови или островски континенти

Општо земено, истражувачкиот тим од Универзитетот во Anglia Ruskin заклучува дека првите пет земји кои најверојатно ќе го преживеат распадот на глобалната цивилизација се Нов Зеланд, Исланд, Обединетото Кралство, Австралија, особено Тасманија и Ирска.

„Можни се значителни промени во наредните години и децении“, вели професорот Aled Jones, директор на Глобалниот институт за одржливост на Универзитетот Anglia Ruskin.

„Влијанието на климатските промени, вклучително и зголемената фреквенција и интензитет на суши и поплави, екстремни температури и повисока миграција на населението, може да ја диктираат сериозноста на овие промени“, продолжува тој.

Сите пет нации се острови или островски континенти, со силно океанско влијание врз климата, истакнуваат авторите. Сите во моментов имаат промена на ниските температури и врнежи, така што тие најверојатно ќе имаат релативно стабилни услови за да продолжат и покрај ефектите од климатските промени.

Нов Зеланд има најголем потенцијал

Анализата покажа дека Нов Зеланд има најголем потенцијал за опстанок бидејќи произведува геотермална и хидроелектрична енергија, има развиено земјоделство и мала популација. Велика Британија е покомплициран избор поради големото население и малото земјоделско земјиште, па затоа е во прашање идната самодоволност на земјата.

„Освен што покажуваме кои земји веруваме дека се најпогодни за управување со таков колапс, што несомнено би било искуство што ќе го промени животот, нашата студија има за цел да нагласи дека акциите за решавање на меѓусебно поврзани фактори на климатските промени, земјоделскиот капацитет, нашата сопствена енергија, капацитет за производство и прекумерна зависност од сложеноста, неопходни за подобрување на отпорноста на нацијата која нема најповолни почетни услови“, вели Jones. Студијата беше објавена во списанието Sustainability.