Големо откритие на британските научници ! Протеините во крвта можат да предвидат рак до 7 години однапред

261

Револуционерното истражување на научниците од Oxford University открива дека протеините во крвта можат да го предвидат ракот со години однапред, нудејќи нова надеж за рано откривање и превенција.

Протеините во крвта можат да предвидат рак повеќе од седум години однапред пред дијагнозата, сугерира новото истражување. Научниците од Oxford University анализирале примероци од крв од повеќе од 44.000 лица од базата на податоци на UK Biobank, вклучително и повеќе од 4.900 кои подоцна развиле рак.

Научниците ги споредиле протеините на оние на кои им бил дијагностициран рак и на оние на кои не им бил дијагностициран, идентификувајќи 618 протеини поврзани со 19 видови на рак, вклучувајќи ги и дебелото црево, белите дробови, не-Хочкиновиот лимфом и црниот дроб.

Нивната студија, финансирана од Cancer Research UK и објавена во списанието Nature Communications, откри 107 протеини поврзани со рак дијагностицирани во рок од седум години од собирањето примероци од крв и 182 протеини силно поврзани со рак во рок од три години од собирањето крв.

Следува длабинска студија

Авторите на студијата заклучија дека некои од овие протеини може да помогнат во откривање на ракот многу порано и да понудат нови опции за третман, иако се потребни дополнителни истражувања.

За да спасиме повеќе животи од рак, треба подобро да разбереме што се случува во најраните фази на болеста… и како протеините во нашата крв можат да влијаат на нашиот ризик од рак. Сега треба длабински да ги проучиме овие протеини за да видиме кои би можеле веродостојно да се користат за превенција, вели д-р Keren Papier, виш нутриционистички епидемиолог во Oxford Population Health и коавтор на гореспоменатото истражување.

Поврзана студија која испитувала генетски податоци од повеќе од 300.000 случаи на рак, идентификувала 40 крвни протеини кои влијаат на ризикот од девет типа на рак. Промената на овие протеини може да го зголеми или намали ризикот од рак, но може да доведе и до несакани несакани ефекти.

Позитивни реакции на стручните лица

Податоците се импресивни. Наоѓањето докази за рак пред да стане клинички очигледен дава критична можност за третман со поголеми шанси за успех, или уште поважно, постигнување на светиот грал за спречување на ракот дури и пред тој да се појави. Има уште работа што треба да се направи, но тоа е важен чекор напред во болест која погодува секој втор граѓанин на ОК во текот на нивниот живот, вели Mark Lawler, професор по дигитално здравје на Queen’s University во Belfast.

Lawrence Young, професор по молекуларна онкологија на британскиот University of Warwick, го истакна значењето на откритието за идентификување на маркери за зголемен ризик од рак и помагање во раната дијагноза. Утврдувањето на протеинските промени кои му претходат на развојот на ракот не е важно само за идентификување на лица со висок ризик, туку може да обезбеди и увид во факторите одговорни за ракот, забележува тој.

Source: The Guardian