Новата студија открива дека глутенот не го влошува дигестивниот проблем кај оние што се жалат на него како причина, туку од нешто сосем друго.
Не секој што го обвинува глутенот за влошување на симптомите на синдром на иритабилни црева (IBS) всушност реагира на овој протеин. Плацебо-контролирана студија предводена од Premysl Bercik од канадскиот универзитет McMaster сугерира дека кај значителен број луѓе, реакцијата може да биде психолошка, а не биолошка по природа.
Тестирање на врската со глутенот
Научниците вклучиле 28 лица со IBS кои пријавиле подобрување на симптомите на диета без глутен. По три недели избегнување на глутен, учесниците ги оцениле своите симптоми на скала од 0 до 500, со просечен резултат од 183.
Потоа, истражувачите случајно ги доделиле на еден од трите вида житни плочки – еден со пченица, еден само со глутен и еден без глутен и пченица. Чоколадните плочки изгледаа и имаа ист вкус, а учесниците биле предупредени дека секое од нив може да предизвика симптоми, но не им било кажано кои содржат што.
По една недела, тие се вратиле на диета без глутен две недели, пред да започнат нова рунда со преостанатите плочки. Глутенските плочки содржат количина глутен еднаква на четири парчиња леб, вели Bercik. Истражувањето е објавено во The Lancet Gastroenterology & Hepatology.
Неочекувани резултати
По консумирањето на плацебо таблетите, симптомите се влошиле за 50 поени, што лекарите го сметаат за клинички значајно. Слични реакции иле забележани по пченичните плочки (11 учесници) и оние со само глутен (10 учесници). Сите три испитувања предизвикале симптоми кај сличен број пациенти, изјави Bercik за New Scientist.
Ефект на ноцебо и отворени прашања
Според Bercik, наодите сугерираат дека многу од реакциите може да бидат предизвикани од ефектот на ноцебо или очекувањето дека симптомите ќе се влошат, што доведува до нивно вистинско појавување.
Независниот експерт Sigrid Elsenbruch од Универзитетот Duisburg-Essen забележле дека предупредувањето на учесниците за можното влошување на симптомите можеби го засилило овој ефект.
Анализата на столицата покажала дека некои учесници не ги консумирале сите чоколадни плочки како што е пропишано, што можеби го намалило вистинскиот ефект на глутенот или пченицата.
Bercik додава дека понатамошните истражувања ќе испитаат како глутенот и пченицата можат да влијаат на цревната микробиота.



















