Зошто да јадеме тиква за појадок

1355

Тиквата е вкусно и здраво богатство на есента. Покрај тоа што е симбол на вештерките, таа е и многу богата со витамини и минерали, што ја прави добар избор за појадок. Обично ние ја конзумираме за десерт или самостојно.

Во Македонија, најпопуларните начини за подготовка на тиква се тиквеник и печена тиква со мед и ореви. Во Америка, сепак консумираат тиква во каша и со овес.

Еве уште неколку предлози како да доручкувате со тиква.

Мафини од тиква

Се почесто заземаат заслужено место во здравата кујна. Се подготвуваат лесно, вкусни се и удобни за носење во канцеларијата или на училиште.

Француски тост со тиква

Францускиот тост со тиква е многу корисно за појадок и набавува сè што е потребно на организмот, за да се чувствуваме будни и тонизирани во текот на денот. Подгответе со парчиња пченкарен леб намачкан со путер, парчиња тиква и ореви.

Овесни снегулки со тиква

Тоа е најлесен и брз појадок. Приготвувајте тиква во каша, со малку млеко и овес.

Крем карамел со тиква

Ако сакате да ги импресионира вашето семејство и гостите, направете крем- карамел со парчиња тиква.

Дали знаете дека?

Илиноис е “Светска престолнина на тиквата”. Градот произведува 85 проценти од тиквени конзерви на планетата.