Тиквата е вкусно и здраво богатство на есента. Покрај тоа што е симбол на вештерките, таа е и многу богата со витамини и минерали, што ја прави добар избор за појадок. Обично ние ја конзумираме за десерт или самостојно.
Во Македонија, најпопуларните начини за подготовка на тиква се тиквеник и печена тиква со мед и ореви. Во Америка, сепак консумираат тиква во каша и со овес.
Еве уште неколку предлози како да доручкувате со тиква.
Мафини од тиква
Се почесто заземаат заслужено место во здравата кујна. Се подготвуваат лесно, вкусни се и удобни за носење во канцеларијата или на училиште.
Француски тост со тиква
Францускиот тост со тиква е многу корисно за појадок и набавува сè што е потребно на организмот, за да се чувствуваме будни и тонизирани во текот на денот. Подгответе со парчиња пченкарен леб намачкан со путер, парчиња тиква и ореви.
Овесни снегулки со тиква
Тоа е најлесен и брз појадок. Приготвувајте тиква во каша, со малку млеко и овес.
Крем карамел со тиква
Ако сакате да ги импресионира вашето семејство и гостите, направете крем- карамел со парчиња тиква.
Дали знаете дека?
Илиноис е “Светска престолнина на тиквата”. Градот произведува 85 проценти од тиквени конзерви на планетата.