Му се восхитувал на  Хитлер | “Отровното” џуџе кое убивало со зборови | Фото/Видео

102

Во 1897 година е роден “крвникот во ракавици“, министерот за пропаганда на Хитлер и негов најфанатичен помошник, Јозеф Гебелс, силно искомплексирана личност (куцал на едната нога) и со невпечатлив изглед …

Кога Јозеф Гебелс станал министер за народно просветлување и пропаганда на Рајхот една од првите одлуки која ја донел била палењето книги напишани од  Евреите и анти-нацистите.

Гебелс бил познат по своите енергични говори кои, освен големи количини на пропаганда, биле и со огромна доза на антисемитизам. Тој бил многу амбициозен, а најмногу од сè сакал да биде во близина на Хитлер. Го сакал неговото внимание, неговото одобрување, неговите пофалби и блискост. Едноставно Фирерот го обожувал.

Роден е како трет син во големо католичко семејство на сметководителот Фриц Гебелс. На возраст од четири години, се разболел од воспаление на коскена срцевина во потколеницата. И покрај напорите на лекарите ногата заостанала во развојот.

Носел специјална метална протеза и специјални чевли со висока пета за да ја надокнади пократката и закржлавеност на десната нога, но и покрај тоа, Гебелс куцал цел свој живот. Поради тоа било отфрлено неговото барање за воена служба во Првата светска војна, но бил многу ентузијастичен да се бори за царот и Германија.  Подоцна, во текот на животот лажно се претставувал како воен ветеран, а својот дефект лажно го претставувал како повреда од војната. Најблиску што можел да дојде до војската било службата во “Одделението за помош на татковината” од март до октомври 1917 година, каде што работел како “канцеларијски војник”.

Продолжува на страна 2