Кога магнетното поле на Земјата било најслабо пред речиси 600 милиони години, животот всушност цветал

230

Слабеењето на магнетното поле на Земјата пред 590 милиони години можеби предизвикало зголемување на кислородот и нов бум во животот, открива новото истражување кое ги оспорува конвенционалните верувања.

Новите научни истражувања покажуваат дека пред околу 590 милиони години, магнетното поле на Земјата доживеало значително слабеење, потенцијално изложувајќи ја планетата на зголемено космичко зрачење.

Меѓутоа, спротивно на претходните верувања, ова слабеење можеби не значело катастрофа за животот на Земјата, туку напротив обезбедло поволни услови за негово проширување.

Земјиното магнетно поле било во многу необична состојба кога макроскопските животни од фауната Ediacaran се разновиле и напредувале, забележува Wentao Huang, Earth scientist од University of Rochester во US.

Студијата од 2019 година покажала дека магнетното поле на Земјата го достигнало најниското познато ниво пред околу 565 милиони години за време на периодот Ediacaran, што се совпаѓа со појавата на повеќеклеточниот живот.

Ослабеното магнетно поле траело најмалку 26 милиони години

Додека конвенционалното размислување сугерирало дека ослабеното магнетно поле ќе биде штетно за животот во зародиш поради намалената заштита од сончевиот ветер, некои научници, како што е Carl Sagan, уште во 1965 година предложиле дека атмосферата и океаните можат да обезбедат доволна заштита.

Huang и неговите колеги спровеле истражување со магнетни карпи од Јужна Африка и Бразил кои се стари милијарди години, откривајќи драстично намалување на јачината на магнетното поле на Земјата со текот на времето.

Тоа истражување е објавено во списанието Communications Earth & Environment.

Слабеењето на магнетното поле на Земјата, познато како ултра низок временски просечен интензитет на полето (UL-TAFI), траело најмалку 26 милиони години, што се совпаѓа со порастот на нивото на кислород во атмосферата и океаните пред околу 575 до 565 милиони години.

Новите податоци, кои го потврдуваат и прошируваат UL-TAFI, ја зајакнуваат потенцијалната поврзаност со едијациската еволуција на макроскопските животни, објаснуваат авторите на споменатото ново истражување.

Како настанало повисокото ниво на кислород на Земјата?

Моделирањето сугерира дека ослабеното магнетно поле можеби го олеснило бегството на водородните јони од Земјината атмосфера во вселената, што резултирало со повисоки нивоа на кислород во околината, со што се поддржува диверзификацијата на животот за време на Ediacaran Era, наместо попознатата Cambrian Era, која обично привлекува внимание поради еволутивните пресвртници.

Додека Ediacaran Era често се поврзува со примитивни, крцкави организми, неодамнешното истражување укажува на присуство на сè покомплексни екосистеми во овој период, предизвикувајќи ги претходните сфаќања.

Сепак, појавата на посложени форми на живот бара повисоки нивоа на кислород, што на крајот ја постави еволутивната траекторија во движење за време на периодот Ediacaran.

Животот го фати својот моментот кога магнетното поле на Земјата избледело, иако многу од овие суштества биле предодредени да влезат во еволутивен ќорсокак, заклучуваат Huang и неговиот тим.

Извор: Science Alert