Како функционира мозокот во 40-тите, 50-тите и 60-тите години?

169

Како што старееме, често очекуваме нашите когнитивни способности да останат „остри“ како што биле во нашата младост, и покрај тоа што разбираме дека нашите тела минуваат низ неизбежни промени.

Исто како и другите органи, нашиот мозок доживува промени поврзани со возраста, вклучително и намалување на меморијата и брзината на когнитивното процесирање, што понекогаш може да укаже на посериозни состојби како деменција или Алцхајмерова болест.

Разграничувањето помеѓу она што е нормално за стареење и она што не може да биде тешко, дури и за медицинските професионалци, поради постепената и суптилна природа на овие промени.

Разбирањето на типичните промени што се случуваат во мозокот во текот на животот може да им помогне на поединците да препознаат значајни отстапувања во функцијата на мозокот што бараат разговор со лекар.

Дали промените се нужно лоши?

Во првите години од животот, мозокот расте со голема брзина – околу 1% дневно во првите три месеци од животот. На возраст од една година, мозокот на бебето е 64% поголем отколку што бил при раѓањето, а на петгодишна возраст, мозокот достигнал околу 90% од големината на возрасен човек.

Во нашите 30-ти и 40-ти, мозокот почнува да се намалува, а „стапката на собирање“ се зголемува до 60-тата година и повеќе. Областите како фронталниот лобус и хипокампусот, кои се одговорни за когнитивните функции, се намалуваат повеќе од другите области.

Ова намалување, заедно со други промени како што се намалена невронска комуникација и зголемено воспаление, може да влијае на менталната функција, дури и кај здрави постари возрасни лица.

Сепак, доказите сугерираат дека мозокот ја задржува својата способност да се прилагодува, па дури и да се подобрува во одредени области како што старееме.

Нормалните промени во когнитивната функција поврзани со возраста често се манифестираат како намалени перформанси во задачите кои бараат брза обработка, мултитаскинг и потсетување на нови информации.

Поединците може да забележат тешкотии во совладувањето на новата технологија, менталната математика или присетувањето на конкретни детали како што се имињата и неодамнешните настани. Заборавањето, како што е влегувањето во просторија и заборавањето зошто влеговме во неа, е исто така вообичаено, но обично не укажува на когнитивни проблеми, освен ако значително не ги попречува секојдневните активности.

Додека некои когнитивни вештини може да опаѓаат со возраста, други може да останат остри или дури и да се подобрат, како што е пристапот до долгорочна меморија и вокабулар. Покрај тоа, постарите возрасни лица често пријавуваат подобра емоционална благосостојба во споредба со помладите возрасни групи, што се припишува на поголемото животно искуство и вештините за справување.

Феноменот „супер старец“.

Истражувањето за „супер-стари“, луѓе над 80 години со способност за меморија слични на многу помлади возрасни, имаше за цел да открие фактори кои придонесуваат за исклучително здравје на мозокот и потенцијално спречување на Алцхајмерова болест.

Дел од тоа истражување вклучува луѓе кои го донирале својот мозок за истражување по нивната смрт. Кога истражувачите го испитувале мозокот на суперѕвездите под микроскоп, откриле одредени области од мозокот кои биле поголеми и ја задржале својата дебелина, а здравјето на нивните неврони било подобро од она што би го очекувале на возраст од нивната смрт.

Додека јасните модифицирани фактори за постигнување на „супер-стар“ статус остануваат неостварливи, одржувањето активни социјални врски и ангажирањето во интелектуално стимулирачки активности се поврзани со подобри когнитивни резултати.

Општо земено, практиките кои го промовираат целокупното здравје на телото и срцето, како што се редовна физичка активност, урамнотежена исхрана и ментална стимулација, се корисни за одржување на здравјето на мозокот како што старееме.