Фонтаната “Слога” ги подели мислењата во Босна и Херцеговина

192

Фонтаните станаа точка на расправија во друга земја во регионот: имено, фонтаната, која официјално се нарекува “Слога”, и многу брзо го доби неофицијалното име “Три претседатели мочаат во БиХ”, ги подели мислењата во Босна и Херцеговина.

Тоа е прилично необична работа. Околу базенот во форма на Босна и Херцеговина има скулптури на тројца мажи кои пуштаат дополнителна вода низ изложените гениталии, а многумина ги идентификуваа овие три машки фигури со тројца членови на Претседателството на БиХ. Тој беше поставен во етно селото Чардаци кај Витез и неговите автори Кристина и Рајко Ливановиќ, како што објавија порталот Klix.ba, сакале да ја покажат реалната состојба во Босна и Херцеговина со неа.

„Симболиката совршено одговара на состојбата во Босна и Херцеговина“, изјави авторката Кристина Ливановиќ за порталот Радио Витез, додавајќи дека идејата созреала за една година и дека се реализирала за време на карантинот поради коронавирусот. Според Klix.ba, фонтаната е инспирирана од делото írající postavy”, кое беше поставено пред 16 години во Прага, покрај музејот Франц Кафка.

Авторот на оваа скулптура е познатиот чешки уметник David Cherny, а исто така е и базен во облик на карта на Чешка, во која уринираат скулптури на двајца мажи. Покрај тоа, работата на Cherny е интерактивна, бидејќи посетителите можат да испратат СМС порака чија порака скулптурата ќе ја отпечати со уринирање во базенот.

Čůrající postavy – David Černý

Реакциите за оваа инсталација во етно селото Чардак во соседната земја се поделени – многумина целосно се согласуваат со пораката испратена од фонтаната, додека други ја нарекуваат срамна навреда за целата земја и се закануваат на тужби, а во коментарите на Фејсбук има и такви кои се прашуваат зошто скулптурите не би уринирале во Хрватска и Србија.

Кантонските претставници на Партијата за демократска акција изјавија дека „патолошката омраза кон БиХ“ стои зад сè и ги замолија властите веднаш да ја отстранат фонтаната.