Што им прави живот без с*кс на мажите и на жените!

146

Мит е дека мажите полесно поднесуваат денови или месеци без секс од жените.

Настрана самците, секој пети човек во брак или врска не се сексал во изминатиот месец, а се повеќе оние кои во брак живеат како цимери.

Брзото темпо на живото е преполн со стресови, грижа за болни родители или раѓање на дете се некои од прочините за намалување сексуалниот однос, но многу поголем проблем претставува физичко и емотивно одалечување на партнерот кое резултира со намалување на привлечност и желба за сопружникот.

Сексуалната апстиненција – се почест проблем

Тоа е проблем на кој треба да се обрни внимание и да се реагира во моментот кога се случува, а не со години и месеци подоцна – бидејќи штетата е веќе направена. Тоа не подразбира реална ситуација во која сексот е оневозможен, туку онаа во која сексот плански се одбегнува. Тоа станува и конфликт на егата – страна која не сака секс не размислува за чуствата и потребите на својот партнер, додека оној кој сака излегува како некој кој му е “само до тоа”.

Реално, сексот е нормална и природна работа која се очекува, а неговата зачестеност зависи од самиот однос.

Предрасуди е дека мажите секогаш или во поголем случај се тие на кои им недостасува секс во бракот, бројни студии покажале дека сексот во иста мерка “се ускратува” на двата пола.

Нервозата ја препишуваат на апситненција

Дали бил лош, одличен или просечен – сексот е основна потреба на луѓето. И додека некои лесно ја поднесуваат апстиненцијата, други можат да полудат во “сушни денови” со што се однесуваат неадекватно на својот карактер. Додека за тоа дека мажите ја поднесуваат апстиненцијата повеќе се зборува, за сметка на жената, настануваат многу вицеви и теории за хистерија и нервоза кој предизвикува целебит.

Уште древните Грци за жени кои подолго апстинирале се зборувало дека патат од “хистера” што на латински значи матка.

Се верувало дек. Резултатот е нервозна жена, кои своите фрустрации ги лекува во околината. И додека тоа било теорија која владеела како хистерија, во минатиот век таа се лечела со вибратори.

Биолошка потреба

Кога жената е во полоедн период, односно почеток на манзис до климакс, желба за секс се зголемува и намалува во склад со деновите на манструалниот циклус. За време на овулацијата, обично на средина на циклусот – потребата за секс е најсилна.

Исто така, таа се зголемува во самите денови на мензис, а во тој период сексот најмногу “недостасува”. Бидејќи со секс се стимулира лачење на хормонот на среќа (серотонин), на психата дефинитивно и недостасува “издувен вентил”, а последиците не се ништо послаби од оние на машките, тврдат лекарите.

И додека женската маструбација некогаш беше таби тема, бројни современи истражувања наведуваат дека и жените се олеснуваат на тој начин, особено во период на апстиненција. Иако во глобала е нешто во помала мерка од мажите, секако е честа појава.