Зошто заразените со коронавирус го губат чуството за мирис и вкус?

209

Постои објаснување, но како да се знае дека не е секогаш Ковид-19?!

Зошто некои пациенти со коронавирусна инфекција можат да дишат преку носот а сепак да не мирисаат?

Еден од карактеристичните симптоми на ковид-19 е аносмија, односно губење на мирис. Обично, овој феномен е поврзан со назална конгестија (носно загушување), но пациентите со инфекција со коронавирус можат да дишат преку носот и сè уште да не мирисаат. По неколку недели истражување, научниците презентираа модел – зошто тоа се случува.

Кога научниците користеле компјутерска томографија на носот и синуси на луѓе со аносмија предизвикана од Ковид-19, забележале дека делот од носот кој е одговорен за чувството за мирис е блокиран од оток на меките ткива и слуз. Остатокот од носот и синусите изгледаат нормално, така што пациентите немаат проблеми со дишењето низ носот, пренесува Национална географија.

Новиот вирус на корона е познат дека го инфицира телото со врзување на ACE2 рецепторите на површината на клетките лоцирани во горниот респираторен тракт. Протеинот TMPRSS2 му помага на вирусот да влезе во ќелијата. Откако ќе влезе во клетките, вирусот може да се размножува, предизвикувајќи воспалителен одговор во имунолошкиот систем.

Првично, вирусот требало да ги зарази и уништи олфакторни неврони – клетки кои пренесуваат сигнал од молекули на арома до област на мозокот каде што овие сигнали се толкуваат како мирис. Сепак, резултатите од работата на меѓународната група истражувачи покажаа дека нема протеини ACE2 на олфакторни неврони. Но, тие се наоѓаат на клетки наречени одржливи клетки кои поддржуваат олфакторни или мирисни неврони.

Научниците сугерираат дека оштетувањето на овие клетки предизвикува имунолошки одговор и едеми, но ги остава олфакторните неврони недопрени. Кога имунолошкиот систем се соочува со вирусот, едемот згаснува и молекулите на мирис можат повторно да влезат во недопрени рецептори.

Сепак, со сериозен развој, воспалената област сè уште може да ги оштети другите клетки. Во овој случај, обновувањето на мирисот се одвива бавно, бидејќи на олфакторните неврони им треба време за да се регенерираат.