Зошто вториот бран на коронавирусот би можел да биде поопасен од првиот?

863

Европската земја со најголем број смртни случаи на КОВИД-19 постепено го укинува карантин. Во Италија, на луѓето ќе им биде дозволено да ги посетуваат роднините во мали групи следната недела, а ќе се отворат парковите, фабриките и градилиштата. Таков е случајот и во други земји, полека се враќаат во т.н. нова нормала.

Дали одредени мерки се укинаа премногу брзо и дали ова значи дека се откажавме од сите наши напори и жртвување? Ова прашање ги загрижува многумина и има причина за тоа.

Низ историјата, епидемиите се појавиле во бранови. Првиот е појавата на чума во Атина, уште во петтиот век п.н.е., се случил во 430 година н.е., подоцна чумата се случила во бранови, носејќи тага и смрт од година во година. Истото важело и за сипаниците во 18 век. Ова се случило и со шпанскиот грип пред еден век, кој се појавил во Европа во пролетта 1918 година, а потоа се појавил подоцна истата година и повторно во 1919 година. Загрижувачки е што вториот бран во есента и зимата од 1918 година се покажал како посмртоносен на некои места.

Повеќето научници во Европа сметаат дека ќе има уште еден бран на новиот коронавирус, најверојатно повторно во втората половина на оваа година.

Постојат докази дека потоплото време што доаѓа може да помогне во намалување на ширењето на вирусот. Но, ако вирусот се врати на крајот на годината и се совпадне со сезоната на грип, тоа би можело да биде многу опасна комбинација.

Директорот на Американскиот центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), Роберт Редфилд, минатата недела предупреди за вториот бран на нов коронавирус и дека ќе биде далеку застрашувачки само заради сезонскиот грип.

„Постои шанса нападот на вирусот врз нашата земја следната зима, всушност, да биде уште потежок од оној што штотуку поминавме“, рече Роберт Редфилд во интервју за „Вашингтон пост“.

„Кога им го кажав тоа на другите, тие навистина не го сфатија добро. Историјата го покажува ова најдобро“, рече Редфилд.

Владите ширум светот посочуваат дека и покрај олабавувањето на мерките, физичката оддалеченост сепак ќе биде на сила подолго време. Повеќето големи настани се откажани или одложени до крајот на летото, па така мала е веројатноста за одржување на некои големи настани до крајот на оваа година.