ЗНАЕТЕ ЛИ ШТО ЗНАЧИ ОВА ? Некои форми на тумори целосно се повлекле по терапија – со антидепресиви

838

„Нашите резултати даваат надеж за пациентите со рак бидејќи користените лекови веќе се одобрени за клиничка употреба“, вели еден од авторите на студијата.

Лековите што редовно се препишуваат за лекување на депресија драстично го запираат растот на туморите на панкреасот и дебелото црево кај глувците, пренесува IFLScience.

Во комбинација со имунотерапија, овие лекови целосно ги елиминиралетуморите во речиси една третина од случаите, со што се зголемила можноста за поефикасна терапија за некои од најтешките ракови.

Тим научници одлучиле да ја одредат улогата на серотонинот во развојот на ракот. Претходните студии покажале дека периферниот серотонин во крвта може да им помогне на клетките на туморот да избегнат откривање од страна на имунолошкиот систем, но другите ефекти се непознати досега.

Периферниот серотонин ги зајакнува имуноинхибиторните молекули

Авторите на студијата предизвикале рак на панкреас и дебело црево кај глувци кои биле генетски модифицирани, така што не може да имаат периферен серотонин. Откриле дека овие глодари имаат подобри стапки на преживување од обичните глувци со ист рак. Подетална анализа покажала дека туморите на глувци кои немаат периферен серотонин содржат повисоки концентрации на имунолошки клетки наречени Т-клетки убијци, што резултира со нивно уништување.

Во исто време, туморите на генетски модифицираните глувци содржат пониски нивоа на имуноинхибиторна молекула наречена PD-L1, која ги блокира Т-клетките убијци и е познато дека помага да се избегне откривање на ракот. Поради оваа причина, имунотерапиите против рак главно се фокусираат на инхибиција на PD-L1, со различен степен на успех.

Врз основа на нивните набудувања, авторите на студијата заклучиле дека периферниот серотонин го подобрува PD-L1 во клетките на ракот, што ја нарушува имунолошката функција и овозможува раст на туморот.

Два ефикасни антидепресиви

Бидејќи антидепресивите, како што се селективните инхибитори за повторно да го похранат серотонинот, дејствуваат со зголемување на нивото на серотонинот во мозокот, но намалување на периферниот серотонин во крвта, авторите на студијата претпоставуваат дека овие лекови може да помогнат во намалување на PD-L1 во клетките на ракот. Затоа, тие ги третирале глувците со антидепресиви наречен флуоксетини и откриле дека го ограничуваат ширењето на клетките на ракот и ја зголемуваат нивната стапка на преживување. Кога се комбинираат со имунотерапија против PD-L1, истражувачите забележале значително зголемување на концентрацијата на смртоносни Т-клетки во туморот, „овозможувајќи искоренување на големи тумори кај 20 проценти од глувците“.

Научниците потоа го повториле експериментот со друг антидепресив, телотристат, кој ја инхибира функцијата на ензимите кои синтетизираат периферен серотонин. Во комбинација со имунотерапија, тие откриле дека овој лек отстранил 33% од туморите кај глувците.

“Овој тип на антидепресиви и други блокатори на серотонин предизвикува имунолошките клетки да ги препознаваат и ефикасно повторно да ги елиминираат клетките на туморот. Ова го забавува растот на ракот на дебелото црево и панкреасот кај глувците. Нашите резултати даваат надеж за пациентите со рак, бидејќи користените лекови се веќе одобрени за клиничка употреба. Тестирање на такви комбинации на лекови кај пациенти со рак во клинички испитувања може да се забрза поради познатата безбедност и ефикасност на лековите“, заклучи авторот на студијата Pierre-Alain Clavien.