Земјотрес или тајна нуклеарна експлозија ? Нова алатка ја разоткрива вистината со 99% точност | Видео

179

Отклучувајќи ги сеизмичките мистерии, нова студија воведува 99% сигурен метод за разликување на подземните нуклеарни тестови од природните земјотреси, зголемувајќи ги напорите за глобално следење и одговорноста за широк опсег на последици од атомските експерименти.

По првото детонирање на атомската бомба во 1945 година, осум земји, вклучувајќи ги САД, Советскиот Сојуз и Северна Кореја, извршија повеќе од 2.000 нуклеарни тестови.

Додека организациите како Организацијата за договор за сеопфатна забрана за нуклеарни тестови ревносно ги следат потенцијалните нови тестови, преминот на подземни тестирања е предизвик за откривање на нуклеарните тестови, главно потпирајќи се на анализа на сеизмички бранови.

Mark Hoggard, истражувачки соработник на DECRA на Australian National University, ја предводеше студијата објавена во Geophysical Journal International, воведувајќи метод со стапка на точност од 99% во разликувањето помеѓу подземните нуклеарни тестови и природните земјотреси.

Предизвик за следење на подземни нуклеарни тестирања

Развојот на нуклеарно оружје поттикна глобална трка во вооружување, при што земји како што се Советскиот Сојуз, Обединетото Кралство и Франција спроведуваат сè пософистицирани тестови. Раните тестови резултираа со голема еколошка и социјална штета, како што е тестот Castle Bravo во 1954 година на Маршалските Острови, предизвикувајќи радиоактивен дожд.

И покрај договорот од 1963 година меѓу САД, Обединетото Кралство и СССР за спроведување на подземни тестови, нуклеарните тестирања продолжиле бидејќи се приклучиле нови играчи како Кина, Индија, Пакистан и Северна Кореја.

Следењето на нуклеарните тестови било предизвик поради таинствената природа на развојот на оружјето. Организацијата на договорот за сеопфатна забрана за нуклеарни тестови користи глобална мрежа на инструменти, вклучувајќи станици за тестирање на воздухот, подводни станици за слушање, детектори за инфразвук и сеизмометри.

Сеизмометрите ги мерат сеизмичките бранови создадени од подземни експлозии или земјотреси. Меѓутоа, да се направи разлика помеѓу двете е исто како да барате игла во планетарен стог сено поради изобилството на природни земјотреси. Користени се различни методи, како што се анализа на локација или длабочина, но тие не се покажале како сигурни.

Клуч за повикување на одговорност на владите во светот

Во 2023 година, Hoggard и неговите колеги од Australian National University и Los Alamos National Laboratory повторно го разгледале прашањето, користејќи нов пристап за прикажување на поместувањето на карпите и напреден статистички модел. Нивниот метод, тестиран на познати експлозии и земјотреси во западниот дел на САД, постигна ниво на точност од 99%, со што создале вредна алатка за следење на подземните нуклеарни тестови.

Како нова робусна техника за препознавање на нуклеарните информации за глобалните програми на праќања, тие играат кључни улоги во повикување на светските влади на одговорност за еколошки и друштвени последици од нуклеарните тестирања.

Извор: The Conversation