Започна пресметката со петте најмоќни компании во светот | Се обидуваат да ги спречат додека не е доцна

446

Регулирањето и казнувањето на најголемите технолошки компании кои го злоупотребуваат својот монопол на пазарот и заработуваат пари на содржина произведена од други, се засилува.

Француската Агенцијата за конкуренција го казни „Гугл“ со 500 милиони евра затоа што американската мегакомпанија избегнува да плаќа за авторските права на авторите и издавачите. Имено, во Франција е донесен закон според кој пренесувачите на вести, социјалните мрежи и другите интернет-платформи мора да плаќаат надоместок на медиумите, авторите, издавачите и писателите за објавување на нивните материјали според посебен договор.

Фејсбук, Амазон, Мајкрософт, Епл и Гугл

Ваквата директива е усвоена и од Европската унија, која ги заострува регулативите и ги казнува најголемите технолошки компании кои го злоупотребуваат својот монопол на пазарот и заработуваат пари на содржина произведена од други. Станува збор за Фејсбук, Амазон, Мајкрософт, Епл и Гугл, т.н. Големи технолошки компании. Гигантите најдобро ги илустрира фактот дека нивниот годишен приход е околу 7,5 трилиони долари, така што овие 500 милиони казна нема да ги пецне многу ако некогаш треба да ги платат, бидејќи секако сега има жалба, жалба на тужба, па кој ќе преживее ќе раскажува.

Но, во исто време, САД почнуваат да сфаќаат дека Фејсбук, Амазон, Мајкрософт, Гугл и Епл станаа закана за конкуренцијата и се на патот кон целосна доминација не само на пазарот, туку и на целата земја и светот.

Facebook се обидуваат да го одделат од Instagram и Whatsapp

Новата американска администрација е особено склона кон ограничување на истите, па претседателот eо Бајден ја назначи најмладата личност некогаш на чело на Агенцијата за конкуренција на САД: 32-годишната Лина Кан, која веќе се докажа во својата правна кариера како посветена на борбата против – технолошки компании.

Во моментов на мета и е Фејсбук, кој сака да го натера да го оддели од нејзините компании „Инстаграм“ и „Вотсап“. Фејсбук денес побара Хан да биде изземена од понатамошните постапки поради нејзиното активистичко минато, но неговиот сопственик Марк Цукерберг исто така на својот профил објави дека Фејсбук следната година ќе одвои 1 милијарда долари за авторски права и содржини генерирани од корисниците на Фејсбук и Инстаграм.