Загрижувачки нивоа на ураниум и олово пронајдени во урината на тинејџерите кои често пијат цигари

638

Сè повеќе истражувања укажуваат на испарувањето како главен проблем на јавното здравје, но најновата американска студија, исто така, ја зголемува загриженоста за здравјето на адолесцентите и тинејџерите кои пијат цигари.

Неодамнешното истражување на американските научници од University of Nebraska откри алармантни нови сознанија за навиките за пушење на тинејџерите.

Тинејџерите кои редовно вејпаат, особено оние кои претпочитаат слатки вкусови, покажуваат повисоки нивоа на отровни метали, како што се олово и ураниум, во нивната урина.

Студијата, која опфати 200 редовни пушачи на пареа на возраст меѓу 13 и 17 години, забележа зголемување од 30 проценти на олово и двојно повеќе количество ураниум во споредба со случајните пушачи на пареа.

И покрај недостигот на споредби со врсници кои не пушат на пареа, забележаните трендови предизвикуваат значителни здравствени грижи за младите.

Алармантна преваленца на испарување кај тинејџерите

Иако студијата не воспоставува директна причинско-последична врска помеѓу испарувањето и акумулацијата на метал, претходните истражувања постојано откривале токсични метали во аеросолите од електронските цигари и телесните течности од вејпер. Ваквите метали претставуваат сериозни ризици за здравјето на луѓето, особено во развојните фази.

Распространетоста на испарувањето кај американските тинејџери е алармантна, при што 10 отсто од средношколците во САД користат електронски цигари, а од нив, речиси 40 отсто вејпаат најмалку 20 дена во месецот. Производите со вкус, особено слатките, доминираат во нивните преференции, придонесувајќи за привлечноста на испарувањето и покрај потенцијалните опасности по здравјето.

Рекламирани како помош за откажување од пушење за возрасни, електронските цигари ненамерно ја навлекоа новата генерација на никотин. Заблудата дека пареата е само безопасен облак од вода ја игнорира реалноста на е-течностите, кои се полни со хемикалии, вклучувајќи арсен, хром, никел, олово и ураниум.

Недостатокот на истражување го влошува проблемот

Недостигот на опсежни истражувања за изложеноста на металот и ефектите на вкусот го влошува проблемот, оставајќи ги долгорочните последици неизвесни. Секој производител на течности за вејпање значително се разликува во својата неоткриена содржина, што ги комплицира проценките на здравствените ризици поврзани со овие производи.

Научниците ја нагласуваат итноста од понатамошни истражувања за потенцијалната токсичност на испарувањето, особено кај адолесцентите. Електронските цигари со сладок вкус, популарни меѓу тинејџерите, се меч со две острици со тоа што ја маскираат суровоста на никотинот додека ги зголемуваат неговите зависнички својства.

Опасностите од пушењето цигари кај адолесцентите ја надминуваат зависноста од никотин. Изложеноста на аеросолни соединенија претставува ризик за когнитивните функции како што се учењето, меморијата и вниманието, овековечувајќи ја епидемијата на пушење цигари кај тинејџерите.

Конечно, студијата, која е објавена во списанието Tobacco Control, го нагласува императивот за зголемени интервенции во јавното здравство и регулаторни мерки за да се спречи порастот на пушењето кај адолесцентите. Истражувањето, исто така, додава на се поголем број докази што ја нагласуваат итната потреба за акција против оваа растечка закана за јавното здравје.

Извор: Science Alert