ЗАЕДНИЧКА ПАТРОЛА ! Руската и кинеската морнарица на заеднички вежби во Тихиот Океан

1016

Бродови на руската и кинеската морнарица изведуваат заеднички вежби во водите на Тихиот Океан, соопшти руското Министерство за одбрана.

– Во рамките на спроведувањето на програмата за меѓународна воена соработка, воени бродови на руската морнарица и воената флота на Народноослободителната војска на Кина ја вршат својата втора патрола во Тихиот Океан – изјавија од Министерството.

Руската морнарица е претставена со голем број бродови на Тихоокеанската флота, во која спаѓаат фрегатата „Маршал Шапошников“, корветите „Херој на Руската Федерација Алдар Циденжапов“, „Совершени“ и „Громки“, како и средниот морски танкер „Печенга“. Кинеската морнарица е во патрола со разурнувачот „Нјан Чан“, чуварскиот брод „Јан Чен“ и комплексот за снабдување со брод „Донг Пингу“.

Руската и кинеската екипа на бродовите ќе спроведат заеднички тактички маневри и организирање на врски меѓу бродовите, ќе изведат серија вежби со изведување на практичен артилериски оган и ќе обезбедат летови на хеликоптери кои полетуваат од палубите.

Задачата на овие вежби е зајакнување на поморската соработка меѓу Русија и Кина, одржување на мирот и стабилноста во азиско-пацифичкиот регион, следење на морското подрачје, како и зачувување на објектите на поморската и економската активност на двете земји.

Првото заедничко патролирање на бродовите на морнарицата на Русија и Кина се одржа од 17 до 23 октомври 2021 година. Потоа руско-кинеската група бродови помина низ теснецот Цугару меѓу јапонските острови Хоншу и Хокаидо, а морнарите спроведоа неколку обуки и поминаа нешто повеќе од 1.700 наутички милји.