За прв пат е одобрено одгледување на генетски модифицирана банана

371

Австралија и Нов Зеланд одобрија генетски модифицирана банана отпорна на разорна габа, најавувајќи надеж за сортата Cavendish загрозена од глобалното ширење на габата.

Генетски модифицирана банана отпорна на разорна габична болест е одобрена за одгледување во Австралија и Нов Зеланд. Модифицирана банана Cavendish, дизајнирана да се бори против ширењето на видот на габата Fusarium позната како TR4, е лиценцирана од Office of the Gene Technology Regulator во Австралија.

Регулаторите за храна во Австралија и Нов Зеланд последователно ги одобрија генетски модифицираните банани како безбедни и хранливи, споредливи со конвенционалните сорти. Одобрувањето е валидно освен ако релевантните министри на Австралија и Нов Зеланд не побараат ревизија во следните 60 дена.

Првично, бананата Gros Michel доминираше на западните пазари до појавата на Fusarium сојот TR1 во 1950-тите, што доведе до широко распространето усвојување на отпорната банана Cavendish. Сега соочени со заканата од сојот TR4, кој може да влијае на различни сорти на банани, вклучувајќи го и Cavendish, научниците предводени од James Dale од Queensland University of Technology ја развија бананата QCAV-4 со вметнување ген од дива банана.

Опишувајќи ја одлуката како многу важен чекор кон изградба на заштитна мрежа за светските банани Cavendish од TR4, Дејл го нагласи глобалното значење на новата, модифицирана банана.

Додека Австралија моментално го ограничува TR4 преку карантински мерки, плановите за големо одгледување или продажба на банани QCAV-4 не се воспоставени. Сепак, нациите кои се борат со TR4 би можеле да размислат за усвојување на ова генетски модифицирано решение.

Тимот на Dale има за цел дополнително да ја зголеми отпорноста на бананата на QCAV-4 користејќи CRISPR генско уредување, насочено кон габичната болест црна сигатока.

Значајно е тоа што генетски модифицираните култури се соочуваат со мешано прифаќање низ целиот свет. Во Австралија, само четири генетски модифицирани култури имале претходно одобрение, вклучително и високоолеинска шафранка и соеви на канола, сенф и памук отпорни на хербициди.

Овој развој е во согласност со поширокиот тренд во Австралија и Нов Зеланд, каде што генетски модифицираните култури и производите за широка потрошувачка добиваат регулаторно одобрение, пресликувајќи ги практиките во Обединетото Кралство и Европската унија.

Извор: New Scientist