Волци пуштени во парк го променија комплетниот екосистем | Видео

2231

Уште во 1995 година Американската служба за рибен и животински свет во соработка со канадски биолози, во Националниот парк „Јелоустон“ во САД пуштија на слобода 14 волци, од каде овој вид изумрел уште во далечната 1926 година.

Но, она што се случи во паркот во изминативе 20 години, го воодушеви и научниот свет.

По неколку години, бројот на волците значително се зголеми, но тоа не беше единствена промена што се случила во паркот.

Ефектите беа многу поголеми и од најоптимиситчките очекувања. Со „вселувањето“ на волците во паркот се смени целиот негов екосистем, а промени се регистрирани дури и во реките.

За нуачниците засега е мистерија како можело да се случи сетоа тоа.