Во случај на нуклеарна војна, една билка ќе не спаси | „Може да не нахрани“ | Видео

389
Kelpies (Laminariales)

Неодамна, светот стравува од можна нуклеарна војна меѓу Русија и Западот или, на пример, Индија и Пакистан.

Додека политичарите разгледуваат различни сценарија и стратегии, научниците предупредуваат на цела низа опасни последици за човештвото.

Еден од нив е – нуклеарна зима и недостаток на храна.

Новото истражување, сепак, укажува на можна „среќа во несреќа“. Одгледувањето масивни култури на алги на јажиња во Мексиканскиот Залив и долж источниот брег на САД би можело да помогне во зачувување на животот бидејќи тие би можеле да заменат дури 15% од тековната глобална потрошувачка на храна за луѓето, истовремено обезбедувајќи 50% од производството на биогориво и 10% од добиточната храна.

Океанографот и коавтор на студијата Cheryl Harrison од University of Louisiana (USA) ја нагласува потребата од истражување на алтернативни извори на храна, со оглед на опасноста од глад по нуклеарни конфликти.

Сценарио на нуклеарна зима

Во нуклеарна војна, палењето и радијацијата би имале страшни ефекти, но на долг рок најопасниот аспект би бил влијанието врз земјоделството. Во сценарио на нуклеарна зима, алгите би можеле да станат клучен извор на храна бидејќи се покажало дека толерираат и напредуваат на ниски температури.

Истражувањата покажале дека фармите со алги ќе напредуваат и ќе се шират како што се намалуваат температурите на површината. Имено, постудениот воздух би ја принудил површинската вода да потоне, со што би се зголемила циркулацијата на хранливата вода од длабочината кон површината.

Иако јодот во алгите може да биде токсичен за луѓето во големи количини, истражувачите тврдат дека одгледувањето алги би било корисно преку индиректна употреба. Kelpies би се користиле за исхрана на животните и производство на биогориво, ослободувајќи го преостанатото обработливо земјиште за други култури.

Kelpies (Laminariales) се ред на големи кафеави алги кои живеат во подводни „шуми“ во плитките делови на океанот.

Спасување во катастрофи

Алгите не би биле корисни само во нуклеарни услови. Тие исто така би можеле да послужат како клучен извор на храна по други нарушувања во глобалните системи за храна, како што се масивни удари на астероиди или вулкански ерупции.

Потребата за план за снабдување со храна постои и во сценаријата на намалена сончева светлина, што се случи по ерупцијата на индонезискиот вулкан Тамбора во 1815 година, една од најголемите вулкански ерупции во историјата што придонело за климатски аномалии од 1816 година, поради што таа година е наречена година без лето.

Harrison ја нагласува важноста од развивање стратегија за исхрана за луѓето да можат да преживеат во ненадејни сценарија на намалена сончева светлина.

Важен извор на храна

Алгите, како древна форма на живот, опфаќаат широка група на организми, а нивното откривање во предкамбриските карпи укажува на нивното присуство во праисторискиот свет. Тие играат клучна улога во фотосинтезата, произведувајќи поголем дел од атмосферскиот кислород. Алгите се присутни на различни места, а науката која ги проучува се нарекува алгологија.

Различни видови алги се наоѓаат насекаде околу нас, од вода до воздух, дури и во нашите црева. И покрај тоа што често се сметаат за дел од модерната исхрана, алгите биле основна храна за луѓето во текот на првите 30.000 години од човештвото. Традиционалните општества како што се Ацтеките користеле и тргувале со алгите како важен извор на храна.

Во современото општество, и покрај нивниот квалитет и хранлива вредност, употребата на алги често се намалува поради индустриските производи.

Сепак, алгите повторно привлекуваат внимание, особено во Јапонија и макробиотската исхрана, каде што сочинуваат до 5% од вкупната исхрана. Нивното значење расте и во исхраната на астронаутите, придонесувајќи за отпорноста на организмот.