Во каков свет ќе живееме после завршувањето на корона-кризата?

270

Светот како што го познававме пред вирусот Ковид-19 исчезнува, а оној што доаѓа зависи од нас, пишува бриселски „Политико“ во својата анализа за влијанието на пандемијата во секојдневниот живот, демократијата и Европската унија.

Порталот наведува дека кризата ги ставила многу земји во карантин, опустошила бројни работни места, убила стотици илјади луѓе, блокираше стотици милиони, ако не и милијарди животи, па се поставува прашањето што е следно.

Бидејќи светот се обидува да открие како би било да се живее со коронавирус или закана од последователни епидемии, сосема е јасно дека пандемијата има потенцијал да ги наруши индустриите, да ги забрза културните и економските трендови.

Комерцијалниот пазар на недвижности е сериозно засегнат од коронавирусната криза и се претпоставува дека многу работни места нема да се рестартираат кога ќе помине кризата, додека други ќе им овозможат на своите вработени да работат од дома. И покрај повремената фрустрација од работењето од дома, директори на индустријата откриле дека видео конференциите можат да бидат практични, па дури и поефикасни од стотици состаноци со присуство.

Германскиот министер за труд, Хубертус Хајл изјавил дека е подготвен предлог-закон за да им се овозможи на луѓето да работат од дома. Дури и компании кои ќе продолжат да работат, но со многу повеќе канцелариски простор. Секторот за угостителски објекти, исто така, се вели дека е уништен, бидејќи е невообичаено да се замисли Европа што не се враќа во културата на кафе и јадење по локалите.

Пандемијата, исто така, влијаеше на скратувањето на ланецот за снабдување со храна, а едно од првите опипливи ефекти на коронавирусите беше паничниот шопинг и празните полици по продавниците, поттикнати од страв од недостиг. Некои тврдат дека кризата треба да поттикне длабок одраз на односот меѓу Европејците и храната, од она што сега го јадеме при блокадите до она што треба да јадеме кога се ќе заврши – и од каде доаѓа.

Комесарот за земјоделство на ЕУ, Јануш Војчичовски смета дека најважната лекција за Европа е да одгледува свои житарки и да биде помалку зависна од другите. Исто така, кризата влијаеше на односот на луѓето кон храната – затворањето на рестораните и границите на земјата ги насочи Европејците кон домашните кујни и правењето леб, колачи и друга храна во нивните кујни. Според истражувањето, 42% од Британците изјавиле дека ја ценат храната повеќе отколку порано, а 38% велат дека готват повеќе отколку пред кризата.

„Политико“ исто така пишува дека кризата ја зголемила продажбата на намирници преку Интернет бидејќи потрошувачите биле премногу исплашени да ги напуштат домовите за време на кризата, поради што многу ланци се префрлале на купување преку Интернет. Според експертите, овој тренд ќе продолжи и по кризата, пренесува Танјуг.

Во многу земји се надеваат дека ситуацијата ќе се промени кога станува збор за велосипедите, а многу градови од Милано до Богота размислуваат кои чекори да ги преземат за да се зголеми употребата на тоа превозно средство. Исто така, променет е градскиот сообраќај, така што билет во некои градови повеќе не може да се купи во самиот автобус.

Авијациската индустрија е исто така „приземјена“, а можноста за одржување состаноци преку видео конференции, наместо во живо, секако ќе го намали воздушниот сообраќај. Исто така, фактот дека најверојатно ќе има контролни пунктови на многу аеродроми за да се провери телесната температура и да се тестираат лицата за Ковид-19, секако ќе влијае на бројот на патниците, а социјалната дистанца секако ќе претставува посебен предизвик.