Виетнам со своја тајна во борбата против коронавирусот | Не им верувајте на Кинезите!

268

Според американската компанија за компјутерска безбедност FireEye, виетнамските разузнавачки агенти можеби во првите денови од пандемијата дури извршиле и сајбер-напади против Кина, со цел да се соберат информации за вирусот. АПТ32, откако сајбер безбедносната компанија ја именуваше групата закани што FireEie ги идентификуваше во согласност со интересите на виетнамската држава, на 6 јануари започна напад врз кинеското Министерство за вонредни ситуации, а исто така очигледно ја нападна и провинциската влада на Вухан.

Додека Ханој ги негира нападите и изворите во Виетнам не сакаа детално да дискутираат за кредибилитетот на операцијата за разузнавање во Виетнам, Карл Тајер, професор-емиритус на Универзитетот во Нов Јужен Велс и специјалист за виетнамска одбранбени прашања, рече дека наводните напади биле добро во рамките на виетнамските сајбер команда на министерство за одбрана на Виетнам.

„Незамисливо е сајбер командата да не развие некои офанзивни способности што ќе и овозможат да ги хакира компјутерите на кинеската влада“, рече Тајер, додавајќи дека Виетнам има и повеќе традиционални начини за спроведување на шпионажа во Кина.

„Нема причина зошто Виетнам не можеше да го разбере тоа со човечка интелигенција и следење на Интернет на кинески јазик“, рече Тајер.

Виетнам не ги следеше стапките на американскиот претседател Доналд Трамп или на францускиот претседател Емануел Макрон кога го критикуваше кинескиот третман на вирусот. Наместо тоа, пораката е насочена кон виетнамските сили, кои се потпираа на строги мерки на јавно здравје и мобилизација низ целата земја за да ја отстранат заканата.

„Во принцип, виетнамците добро реагираат на националните повици за соработка ако се доволно убедени дека постои национална криза“, објасни Дејвид Кох, поранешен виш колега на Институтот ИСЕАС-Иусоф Ишак во Сингапур.

Тој додаде дека виетнамската влада претпочитала да се држи до позитивните точки.

„Виетнам не е единствената земја што може да им верува на кинеските бројки, иако Виетнам не даде јавна изјава за тоа“, рече Кох.

Тајер истакна дека и Кина и Виетнам соработувале за време на пандемијата пред лицето на заедничкиот непријател. Кина и Виетнам, покрај неколку прекугранични состаноци на службени лица за јавно здравје, дадоа и материјална помош.

„Виетнамските граничари им донираа маски за лице на нивните кинески колеги. „Кина понуди да му помогне на Виетнам со испраќање на медицински експерти“, рече Тајер.

Но, дури и во услови на прикривање на земјата во Виетнам во април, фокусот на билатералните односи се врати назад кон геополитичкото ривалство во Јужно Кинеско Море.

Во почетокот на април се случи инцидент во Јужното кинеско море. Тајер рече дека односот на Виетнам кон Кина среде пандемијата и колапсот на Јужното кинеско море е типичен за филозофијата на земјата за „соработка и борба“ со светските сили.

„Виетнам„ соработува “со Кина за одржување на коронавирусот заради влијанието што оваа пандемија може да го има врз виетнамската економија и општеството и затоа што Виетнам е претседател на АСЕАН, а КОВИД-19 бара регионален одговор“, рече тој, додавајќи дека таквата соработка нема никаква врска со геополитиката во Јужното кинеско море.

„Виетнам„ се бори “против Кина по ова прашање“, рече Тајер.