Виетнам со своја тајна во борбата против коронавирусот | Не им верувајте на Кинезите!

261

Во почетокот на февруари, Виетнам донесе драстична одлука во тоа време. Сите летови од Кина, Хонг Конг и Макао беа откажани поради загриженост заради тоа што подоцна ќе добие назив Ковид-19.

По три дена, донесена е одлука да престане да се издава туристички визи за жителите на тие земји. Само еден ден откако администрацијата на Трамп објави заострување на патните ограничувања од Кина, Виетнам беше меѓу првите што целосно ги запре летовите – и ги налути Кинезите. Почна да ја затвора границата од 1.300 километри со својот најголем трговски партнер во истиот ден.

Иако бројот на заразени беше во едноцифрени бројки, Виетнам не застана тука. Училиштата требаше повторно да се отворат на 3 февруари, по повеќенеделниот новогодишен празник – првата нова училишна недела откако вирусот за прв пат беше откриен во Виетнам на 23 јануари. Но, часовите низ целата земја беа прекинати, и покрај само осум дијагностицирани случаи во тоа време во земјата од 95 милиони жители. Премиерот Нгуен Ксуан Пак ја нарече борбата против КОВИД-19 „пролетна општа офанзива 2020“, референца на последниот удар на Северен Виетнам против Сајгон во 1975 година на крајот на војната во Виетнам.

Во средината на април, ширењето очигледно престана. Од 14 мај, Виетнам помина 29 последователни дена без случај на локален пренос. Земјата објави вкупно 288 случаи КОВИД-19, без смртни случаи.

Иако успехот на Виетнам му се припишува на голем број фактори – брза акција, горчливи лекции од САРС и неодамнешната историја на масовна мобилизација – оние што се запознати со комунистичката партија во Виетнам, укажуваат на владејачката политичка организација која интимно ја разбира и длабоко недоверба во браќата од северот.

„Не мислам дека [Кинезите] би можеле да убедат некој во Виетнам, па дури и членови на Комунистичката партија“, рече Нгуен Куанг А, пензиониран бизнисмен во Ханој и добро познат активист за човекови права. Некогаш лојален член на партијата и истакнат банкар – ко-основач на она што ќе стане најголемата приватна банка на Виетнам во 1993 година – Куанг А рече дека е само сигурно дека лидерите на земјата не биле убедени во раните, оптимистички извештаи од Кина кои се сомневаат во пандемија.

Од обете страни, кои водат слични внатрешни структури во нивните земји, кои редовно одржуваат размени и настани едни со други, Куанг А рече дека виетнамските власти добро го разбираат размислувањето зад најавите и одлуките за политика што доаѓаат од Пекинг.

„Виетнамските комунисти ги знаат многу добро; тие имаа многу лекции од нивните таканаречени пријатели во Комунистичката партија на Кина “, рече тој.

Како единствена еднопартиска комунистичка држава со голема, пазарно ориентирана економија, Виетнам е најблискиот идеолошки сосед во Кина. Но, по повторното обединување на Виетнам во 1975 година, Ханој се нашол во советскиот блок во време кога Кина и Соединетите држави биле партнери против Кремљ во последните години од Студената војна. Откако ја отфрли кратката, но крвава кинеска инвазија во 1979 година, Виетнам помина 1980 година во борба против Црвените Кмери во Камбоџа, во време на повремени судири со Кина и на копно и на море.

Односите беа нормализирани дури во 1991 година. Денес Виетнам ја смета Кина за најголема егзистенцијална закана, со оглед дека двете држави се во судир заради кинеските поморски побарувања во Јужното кинеско море. Популарен консензус во Виетнам е дека Кина е непријател на Виетнам илјадници години.

„Мислам дека и владата и луѓето од Виетнам секогаш добро ја разбраа Кина и кинеската влада и затоа, тие никогаш не веруваа во тоа што го рекоа кинеските лидери за пандемијата“, рече Нгуен Тин Лап, постар партнер во адвокатската фирма „НХКанг и Асошиејтс“ во Ханој и поранешен член на партијата.

„Лидерите на виетнамските партии добро разбираат дека треба да бидат независни од Кина во однос на заштита на виетнамскиот народ“, додаде тој.

Продолжува на страна 2