Ветераните од тајната база „Ареа 52“ ја повикаа американската влада ! „Страшно е тоа што ни направиле“ | Фото/Видео

223

Техничарот на американските воздухопловни сили Mark Ely во средината на 1980-тите ги проверувал тајно купените советски борбени авиони во тајните хангари познати како „hush houses“ како дел од неговата работа.

Оваа доверлива операција била спроведена на полигонот Tonopah, исто така познат како Area 52, кој се наоѓа на 280 километри североисточно од Las Vegas во пустината Nevada (SAD).

Ely, кој сега има 63 години и живее во Naperville (Illinois, SAD) го раскажа своето искуство за американските медиуми.

Поддршката на националниот интерес била поважна од мојот сопствен живот“, вели пензионираниот техничар. За време на неговиот престој во тајната база, Ely имал 20-тина години и бил физички спремен.

Денес, тој се соочува со сериозни здравствени проблеми кои се припишуваат на изложеноста на радијација од децениското тестирање нуклеарни бомби.

„Порекувај додека не умреш“

Тие тестови, според федералната проценка на животната средина од 1975 година, дисперзираат токсичен радиоактивен материјал во близина на Area 52. Ely ја опиша загубата на неговото здравје:

„Тоа ми ги оштети белите дробови. Добив цисти на црниот дроб. Почнав да добивам липоми, тумори во телото кои мораа да се отстранат. Поставата на мочниот меур ми падна“.

И покрај сериозните здравствени импликации, официјалните записи на Ely не ја потврдуваат неговата задача на местото за тестирање Tonopah, што го остава неспособен да го докаже своето присуство таму.

„Постои парола дека луѓето велат: „Порекувај, порекувај додека не умреш“ (eng. Deny deny until you die). Во овој случај, тоа е вистина“, тврди Ely.

Dave Crete, кој исто така служел како воен полицаец на истата локација, се справува со слични здравствени проблеми, вклучувајќи хроничен бронхитис и отстранување на тумор. Во изминатите осум години, Crete следел стотици други ветерани од Area 52, откривајќи широко распространети случаи на различни видови на рак.

Фрустрација и разочарување

Mark Ely

Владината проценка од 1975 година го препозна присуството на токсични хемикалии, но ја оправда континуираната работа како „во национален интерес“, сметајќи дека здравствените ризици се „мали и разумни за добиената корист“. Сепак, тоа признание не е преведено во поддршка за погодените ветерани на воздухопловните сили.

Додека вработените во Министерството за енергетика стационирани во истата област добиле федерална помош од 25,7 милијарди долари (23,7 милијарди евра), ветераните на воздухопловните сили како Ely и Crete биле исклучени од тие бенефиции.

Ely ја изрази својата фрустрација и разочарување:

„Тоа ме прави неверојатно лут и ме повредува исто така затоа што тие треба да го чуваат мојот грб. Јас ги чував нивните и сакам тие да го чуваат мојот“.

Кога беше контактирано, Министерството за одбрана ја потврди службата на Ely и Crete, но замалча за деталите на нивните задачи.

Додека погодените ветерани продолжуваат да се борат за признавање и поддршка, нивната мака ги нагласува долгорочните последици од тајните воени операции и потребата за одговорност и помош за оние кои служеле во опасни услови.