Тенкови, тишина или избори | 5 опции на Путин во Белорусија

138

Двата телефонски разговори минатиот викенд кои Александар Лукашенко ги водеше со рускиот претседател Владимир Путин го охрабрија автократот кој 26 години суверено владее со Белорусија дека Кремљ ќе застане зад него.

Првиот повик кој Лукашенко го бараше веднаш по силно оспоруваните претседателски избори и полициското насилство во таа земја означи пресврт. Иако тој повик, како што забележува анализата на Си-Ен-Ен, е полн со геополитички ризик значително поголем од вниманието кое кризата во моментот го добива во Европа и светот.

Во нивниот саботен повик, двајцата автократи се согласиле на редовни контакти на различни нивоа и склоности за зајакнување на сојузничките односи. Без оглед колку Лукашенко подоцна инсистираше на автономија на Белорусија, тоа беше моментот кога тој го запре неговото неславно додворување на Европската унија и директно му се обрати на неговиот поостар источен сосед да го извади од „затвор“.

Следниот потег е на Путин. Меѓутоа, тој не е ниту толку очигледен ниту едноставен. Си-Ен-Ен издвојува пет можни потези на Путин.

1. Опсежна руска воена интервенција

Овој потег е прилично малку веројатен. Белорусија е од суштинско значење за чувството на Путин за регионална безбедност. Како средство за одбрана, тоа е територијален тампон помеѓу НАТО во Полска. Како средство за напад, овозможува пристап до Сувалки, територијален џеб помеѓу Литванија и Полска, кој е контролиран од Русија, и таа област ги плаши планерите на НАТО, така што Русија би можела да ја снабдува со тенкови, отсекувајќи ги балтичките членки на воениот сојуз од остатокот на Европа.

Воените маневри се нешто што го прави Путин „свој на своето“. Тој може да смета, можеби погрешно, дека Белорусите се чувствуваат доволно блиску до својот премоќен сосед, дека Москва може да ја „ослободи“ Белорусија од Лукашенко, кој важи за последен европски диктатор.

Сепак, тоа би донело два огромни ризици. Првото е дека руските трупи едноставно би можеле да поттикнат антивладини протести. Вториот е ризикот од санкции и одговорот на Западот, каде рускиот марш кон Сувалки ќе го предизвика вниманието на НАТО.

Во најголем дел, американскиот претседател Доналд Трамп може да се смета за сомнителен поддржувач на Путин. Путин исто така со право може да процени дека Кремљ не треба да ризикува многу пред претседателските избори во САД во ноември. На крајот на краиштата, руската економија не би можела добро да се справи со натамошниот притисок. На кратко, веројатно може да се изгуби многу повеќе од грубиот марш на руските единици кон Минск отколку што може да се добие.

2. Ќе биде малку попаметен од испраќањето тенкови

Кремљ е познат по своите бавни и неочекувани потези. Ослободувањето на повеќе од 30 руски затвореници од страна на Белорусија, обвинети дека се платеници, беше проследено со коментарот на Кремљ дека „релевантните оддели“ на двете држави (читај: разузнавачки служби) сега тесно соработуваат. Путин можеше да ги испрати своите преговарачи, обучени да ги исклучуваат социјалните мрежи и да ја одберат вистинска индивидуа да удар, а не да тргнат кон толпата. Во наредните месеци, оваа тивка бруталност би можела да биде адут на Путин во односите со Лукашенко.

3. Ќе му каже на Лукашенко дека е време да замине

Овој потег би бил крајно ризичен. Кремљ во основа би ја зајакнал опозицијата предводена од Светлана Тихановскаја, која може да се надева дека трајните врски со Русија, за кои Белорусија е интимно врзана и економски и социјално, ќе значат дека секоја идна влада ќе бара блиски односи со Москва.

Меѓутоа, поголема криза ќе има доколку падне уште еден диктатор и Путин не може да го дозволи тоа. Секоја нова белоруска влада веројатно ќе побара од Западот и ЕУ моментална помош. Последниот пат кога еден руски сосед толку брзо погледна кон Западот, беше „случајот Украина“ и Кремљ тогаш изврши инвазија. Има премногу недостатоци и ризици дека „пуштањето на Лукашенко низ вода“ без внимателно испланирана алтернатива, би било привлечно за Путин.

4. Ќе распише нови избори и ќе истакне проруски кандидат

Пред повеќе од една деценија, ова беше омилената опција на Путин.

Новите избори би ги смириле протестите, додека кандидатот за „третата опција“ за претседател би можел да ги убеди белоруските безбедносни служби и елитата сè уште да ги држат сите лостови на моќта. Сепак, Москва исто така мора да биде внимателна дека давањето отстапки на протестната публика во Минск може да охрабри нови и пошироки барања. Од друга страна, нови избори за кои демонстрантите би можеле да заклучат дека се наместени, би можеле повторно да ги вратат на улиците.

5. Нема да направи ништо една или две недели

Ќе остави да се зголеми притисокот врз Лукашенко, бидејќи протестите почнуваат да влијаат врз обичниот живот. Другите протестни движења ќе се изгаснат со текот на времето, насилството ќе се намали, а модринки на демонстрантите ќе избледат. Секојдневните грижи ќе станат сè поважни, бидејќи тие доминираат над идеологијата кога населението се соочува со корумпирана и репресивна влада со децении. Важноста на вработувањето и платите ќе дојде до израз кога еуфоријата на слободно изразување и револт на улиците ќе започне да бледее. Лидерот на демонстрантите моментно е во Литванија, така што со текот на времето, на собраната маса ќе ѝ недостасува концентрација и мотивација.

Со оглед на тоа колку се несовршени четирите горенаведени опции, ова може да биде прв избор на Путин.