СЗО објави | Ракот не прави разлика меѓу богати и сиромашни, но ризикот варира во зависност од тоа каде живее пациентот

285

До 2050 година, во посиромашните земји, бројот на заболени ќе се зголеми за 142 отсто, а стапката на смртност ќе се удвои.

Се проценува дека имало 20 милиони случаи на рак и 9,7 милиони смртни случаи од рак во 2022 година, соопшти агенцијата за истражување на рак на Светската здравствена организација, а растечкиот товар маскира „значителни разлики“ меѓу богатите и сиромашните земји.

Приближно секој петти човек ќе заболи од рак во текот на својот живот, а секој деветти маж и една од петнаесет жени ќе умре од оваа болест, се вели во соопштението на Меѓународната агенција за истражување на ракот (IARC) објавено во четвртокот, во пресрет на Меѓународниот ден на ракот, кој се слави на 4 февруари.

Но, ризикот од рак варира во зависност од тоа каде живее пациентот, наведува IARC во својот полугодишен извештај заснован на податоци од 185 земји и 36 видови на рак.

На пример, во најразвиените земји секоја дванаесетта жена заболува од рак на дојка во текот на животот, но само една од 71 жена умира од него.

Во земјите пониски на индексот на човечки развој, една од 27 жени заболува од рак на дојка – делумно поради тоа што населението има тенденција да биде помладо, но и како резултат на помала изложеност на фактори на ризик, како што е прекумерната тежина – но една од 48 жени умира од него.

Жените во овие земји се со помала веројатност да бидат дијагностицирани … и со многу поголем ризик да умрат од оваа болест поради доцна дијагноза и несоодветен пристап до квалитетен третман, рече Isabelle Soerjomataram, заменик-шеф на гранката за надзор на рак на IARC.

Од IARC велат дека различните видови на рак сега сѐ повеќе влијаат на населението, бидејќи начинот на живот се менува. На пример, ракот на дебелото црево сега е трет најчест рак и втора водечка причина за смрт. Колоректалниот карцином е особено поврзан со возраста, како и со факторите на начинот на живот како што се дебелината, како и со пушењето и употребата на алкохол.

Сепак, ракот на белите дробови, исто така, повторно се појави како најчест рак и водечка причина за смрт, со 2,5 милиони нови случаи и 1,8 милиони смртни случаи годишно. IARC наведува дека ова најверојатно е поврзано со постојаната употреба на тутун во Азија.

Иако ограничувањата поврзани со пандемијата на Ковид влијаеја на дијагнозата и третманот на ракот, досегашните податоци – главно само од земјите со високи приходи – покажуваат минимално влијание врз преживувањето, додаде агенцијата на прес-конференцијата.

Од IARC велат дека до 2050 година, бројот на случаи најверојатно ќе се зголеми за 77 проценти, на 35 милиони, како што населението расте и старее. Но, ефектот ќе биде нерамномерен: во посиромашните земји, случаите ќе се зголемат за 142 отсто, потврдија од агенцијата, а стапката на смртност ќе се удвои.